Ranskan vasemmisto juhli maanantaina historiallista voittoa sunnuntaisessa senaatin valinnassa. Tulos enteilee huonoa presidentti Nicolas Sarkozyn pyrkimykselle päästä toiselle kaudelle seitsemän kuukauden kuluttua pidettävissä presidentinvaaleissa.
Senaattia ei valita suoralla kansanvaalilla, vaan valinnan suorittaa 72 000 valitsijamiestä, jotka koostuvat pormestareista sekä alue- ja kunnanvaltuustojen jäsenistä. He valitsevat vaalipiireittäin senaatin jäsenet.
Aivan täsmällinen tulos ei ollut vielä maanantaina käytettävissä, koska osa senaattoreista on sitoutumattomia. Joka tapauksessa pidettiin selvänä, että vasemmistoleirin yhteinen paikkamäärä on ainakin 175–177, mikä riittää ehdottomaan enemmistöön 348-paikkaisessa senaatissa.
Vasemmisto saa senaattiin enemmistön ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1958 eli koko nykyisen poliittisen järjestelmän, viidennen tasavallan aikana.
Selvä siirtymä vasemmalle
AFP-uutistoimisto laski maanantaiaamuna, että vasemmistolla oli varmoja paikkoja 172 ja oikeistolla 166. Keskustalaisen MoDem-puolueen neljää paikkaa ei laskettu kumpaankaan leiriin. Lisäksi merentakaisten alueiden tulokset puuttuivat vielä.
Vasemmiston suurimmalla puolueella sosialisteilla oli tuossa vaiheessa 122 paikkaa. Kommunistipuolueella oli 21 ja vihreillä 10 paikkaa. Loput vasemmiston paikat menivät pienemmille ryhmille.
Senaattia aiemmin hallinneella oikeiston pääpuolueella UMP:lla oli 127 varmaa paikkaa.
Siirtymä vasemmalle on huomattava, koska vasemmisto tarvitsi vähintään 22 paikkaa enemmistön saavuttamiseen, ja jaossa oli nyt vain suunnilleen puolet senaatin paikoista.
”Ennakkovaroitus ensi vuodesta”
Sosialistien presidenttikisan tämänhetkinen keulaehdokas François Hollande sanoi, että ”Nicolas Sarkozy jää historiaan presidenttinä, jonka kaudella oikeisto menetti enemmistönsä senaatissa”. Hollanden mukaan senaatinvaali on ”ennakkovaroitus siitä, mitä tapahtuu vuonna 2012”.
Hollande viittasi huhtikuun lopulla pidettäviin presidentinvaaleihin. Lisäksi ensi vuonna järjestetään myös parlamentin alahuoneen eli kansalliskokouksen vaalit. Tämän hetkisten gallupien perusteella vasemmistolla on hyvät mahdollisuudet viedä voitto myös näissä molemmissa vaaleissa.
Sarkozyn nimittämä pääministeri François Fillon myönsi, että oikeisto oli kärsinyt tappion. Hän syytti tilanteesta oikeiston hajanaisuutta.
Sarkozyn suosio rämpii
Sarkozyn suosio on painunut varsin alas talousongelmien ja työttömyyden riivatessa maata. Hän on viime aikoina yrittänyt kääntää huomion sisäpolitiikasta ulkopolitiikkaan, koska Ranska on nyt G8- ja G20-ryhmien puheenjohtajamaa.
Sarkozy kävi äskettäin Libyassa keräämässä kiitokset ”Libyan vapauttajana” sillä perusteella että Ranska ja Britannia antoivat suurimmat panokset Libyan sotilasoperaatioon.
Sarkozyn kilpeä tahraavat kuitenkin jatkuvasti esiin tulevat uudet korruptio- ja puoluerahoitusskandaalit. Sarkozyn läheisten liittolaisten epäillään kantaneen kassikaupalla Afrikan diktaattorien lahjoittamaa tukirahaa oikeiston vaalikampanjoihin.