Kiivas työmarkkinaviikko on alkanut. Alkuviikolla yritetään ensin ratkaista, synnytetäänkö Suomeen uudenlaista keskitettyä tuloratkaisua eli jonkinlaista uutta tupoa. Jos sitä ei saada aikaiseksi, loppuviikolla käydään tiukkaa vääntöä liittokierroksen avaajasopimuksesta eli teknologiateollisuuden sopimuksesta.
Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ilmoitti viime viikolla, että hallitus odottaa työmarkkinakeskusjärjestöjen vastausta keskitetystä sopimuksesta keskiviikkoon mennessä.
Jos keskitetty ratkaisu saadaan maahan synnytettyä, suurimmat palkansaajaryhmät sitoutuvat noudattamaan siinä sovittua palkankorotustasoa. Tapana on, että keskitettyyn ratkaisuun liitetään myös erilaisia veroporkkanoita.
Keskitetty sopiminen on nyt vaikeaa
Metalliliiton valtuusto päättää perjantaina, miten se suhtautuu mahdolliseen keskitettyyn sopimukseen ja miten toimialakohtaisissa neuvotteluissa edetään.
Työmarkkinalähteiden mukaan uuden keskitetyn sopimuksen luominen on hyvin vaikeaa. Työnantaja- ja työntekijäosapuolten näkemykset orastavan taloustaantuman vaikutuksesta yritysten palkanmaksuvaraan ovat etäällä. Toisaalta valtion tarjouksia tuloverojen alentamisesta ei pidetä ostovoiman kehityksen kannalta riittävinä.
Lisäpainetta keskitetyn sopimuksen neuvotteluihin tuo valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailaksen kommentti viikonloppuna, että työmarkkinoilla tulisi yhdessä sopia palkkojen jäädyttämisestä pariksi vuodeksi. Viime viikolla Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos ennusti, että Suomen talous on luisumassa uuteen taantumaan.
Teknologiateollisuus avaa
Mikäli keskitettyä ratkaisua ei saada aikaiseksi, teknologiateollisuudesta tulee jälleen liittokierroksen avaajasopimus.
Työntekijöitä edustavat teknologiateollisuuden ammattiliitot ja -järjestöt ovat esittäneet yhteisen vaatimuksen neljän prosentin palkankorotustasosta. Teknologiateollisuuden palkansaajat ovat valmiita antamaan lakkovaroituksen, mikäli sopua ei tämän viikon loppuun mennessä saada.
Kuun vaihteessa katkolla on myös moni muu ala. Teknologiateollisuuden ohella neuvotteluja käydään muun muassa rahoitus- ja vakuutusalalla.
EK neuvottelee syksyllä 530 000 palkasta
Uudesta työehtosopimuksesta tai palkkaratkaisusta neuvotellaan syksyllä 2011 noin sadalla Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) sopimusalalla. Neuvottelut koskevat noin 530 000 palkansaajaa eli puolta EK:n jäsenyritysten henkilöstöstä.
Vuodenvaihteeseen mennessä käydään neuvotteluja uudesta työehtosopimuksesta noin 30 sopimusalalla, jotka kattavat 330 000 palkansaajaa EK:n jäsenyrityksissä. Kunta-alan sopimukset päättyvät joulukuussa.