Tanskassa on päästy hallitusneuvottelujen vauhtiin vasemmistoleirin voitettua runsas viikko sitten pidetyt vaalit niukasti. Jos Färsaarten ja Grönlannin yhteensä neljä paikkaa lasketaan mukaan, ovat ”punaisen blokin” ja ”sinisen blokin” väliset voimasuhteet parlamentissa 92–87.
Neuvotteluja vetää sosialidemokraattien puheenjohtaja Helle Thorning-Schmidt, jota kalliiden merkkivaatteidensa vuoksi kutsutaan joskus ”Gucci-Helleksi”.
Vaalitulos ei tee pääministerikandidaatin tehtävää helpoksi ja neuvottelut saattavatkin viedä vielä viikkoja.
Hallitusneuvottelut saattavat viedä viikkoja.
Demarien selkein yhteistyökumppani on sosialistinen kansanpuolue (SF). Nämä kaksi puoluetta julkaisivat jo keväällä yhteiset tavoitteensa, jos vasemmisto voittaa vaalit.
Nyt kuitenkin sekä demarit että SF menettivät kannatustaan. Demarit kärsivät yhden paikan tappion. Sosialistinen kansanpuolue menetti seitsemän paikkaa.
Hellen enkelit
Vaaleissa vahvistuivat vasemmistoblokin ne kaksi puoluetta, yhtenäisyyslista (Enhedslisten) ja Radikale Venstre, joiden tavoitteet ovat kaikkein kauimpana toisistaan.
Yhtenäisyyslistan paikkamäärä ponnahti neljästä kahteentoista. Myös Radikale venstre nosti paikkamääräänsä kahdeksalla ja ohitti 17 paikallaan SF:n.
Radikale venstre on vasemmistoblokin heikoin lenkki, joka oikeastaan kuuluu poliittiseen keskustaan. Se on arvoliberaali, mutta talouspolitiikassa oikeistolainen.
Radikale venstrellä ja yhtenäisyyslistalla ei ole yhteistä näkemystä juuri muusta kuin maahanmuuttopolitiikan muuttamisesta liberaalimmaksi. Thorning-Schmidt taas on sanonut, ettei maahanmuuttopolitiikkaan tule suuria muutoksia.
Radikale venstreä johtaa Margrethe Vestager ja yhtenäisyyslistan keulassa on Johanne Schmidt-Nielsen. Heitä on alettu jo kutsua nimellä ”Helles angels”.
Varsinaisiin hallitusneuvotteluihin osallistuvat demarien kanssa vain Villy Sœvndalin johtama sosialistinen kansanpuolue sekä Radikale venstre. Yhtenäisyyslista tyytyy rooliin, jossa se vaa’ankielenä estää luottamusäänestyksissä vasemmistohallitusta kaatumasta.
Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että yhtenäisyyslistaa on kuultava hallitusohjelmaa laadittaessa.
Aiheesta enemmän tänään ilmestyneessä Viikkolehdessä.