Eurooppalaiseen SEPA-maksujärjestelmään siirtymisessä ollaan taas uudessa vaiheessa marraskuun alussa. Pankit eivät enää sen jälkeen ota vastaan vanhalla kotimaisella tilinumerolla varustettuja maksuaineistoja, vaan niissä on oltava uusi IBAN-tilinumero ja vastaanottavan pankin BIC-tunnus.
Muutos on vaikuttanut ja vaikuttaa etenkin yritysten toimintaan. Aamulehdessä ohjelmistoyhtiö Baswaren asiantuntija arvioi, että tuhansien pienten ja keskisuurten yritysten talousohallinto-ohjelmistoja ei ole vielä päivitetty muutoksen vuoksi. Tämä voi aiheuttaa hankaluuksia esimerkiksi marraskuun palkanmaksuissa.
Kansalaistenkin on kuitenkin tiedettävä uusi tilinumeronsa, jos se täytyy ilmoittaa jollekin maksajalle. IBAN-tilinumeroissa on nykyisiä tilinumeroita enemmän muistettavaa, sillä niissä on kaikkiaan 18 merkkiä nykyisten korkeintaan 12 numeron sijaan. Lisäksi jatkossa on käytettävä myös pankin BIC-tunnusta.
IBAN-tilinumeroissa kaksi ensimmäistä merkkiä ovat maatunnus, joka Suomessa on FI. Sen perässä olevat kaksi numeroa ovat tarkistusnumeroita. Neljä seuraavaa numeroa kertoo pankin ja loppu on varsinaista tilinumeroa.
Uusien tilinumeroiden käytössä on jo hankaluuksia aiheuttanut se, että osa yrityksistä ei ole laskuissaan ryhmitellyt IBAN-tilinumeroa oikein. Kaikki 18 merkkiä ovat yhdessä pötkössä, jonka lukeminen on vaikeaa.
Suoraveloituksesta suoramaksuun
Osana SEPA-muutosta suomalaiset pankit luopuvat myös nykyisin käytössä olevasta suoraveloitusjärjestelmästä näillä näkymin vuoden 2014 alkupuolella. Eurooppalaiseen SEPA-järjestelmään sisältyy myös suoraveloitusmahdollisuus, mutta suomalaispankit ovat sen sijaan koettaneet patistaa ihmisiä sähköisen verkkolaskutuksen käyttöön.
Vuonna 2014 otetaan kuitenkin käyttöön suoraveloitusjärjestelmää vastaava suoramaksu niille, jotka eivät sähköiseen laskutukseen halua siirtyä. Pankit lupaavat siirtää nykyiset suoraveloitussopimukset uuteen suoramaksujärjestelmään ilman, että asiakkaiden tarvitsee tehdä mitään.
Verkkopankkiasiakkaat, joilla nyt on suoraveloitussopimuksia, on kuitenkin tarkoitus siirtää automaattisesti e-laskujen käyttäjäksi. Laskusta voi halutessaan saada sen saapuessa sähköposti- tai tekstiviestin.
Suoraveloitus on ollut etenkin vanhempien naisten suosiossa. Finanssialan keskusliiton keväällä tekemässä kyselyssä yli 65-vuotiaista lähes kolmannes käytti tärkeimpänä tapana laskujen maksamiseen suoraveloitusta.
Vuonna 2009 Suomessa tehtiin kaikkiaan 84 miljoonaa suoraveloitusta, noin kymmenesosa kaikista konekielisistä tilisiirroista.