Talvivaaran kaivosyhtiö hakee uutta ympäristölupaa, jonka yhtenä keskeisenä tavoitteena on monikymmenkertaistaa vesistöihin laskettavat päästöt. Viiden vuoden takaiseen lupaan verrattuna esimerkiksi sulfaatille haetaan 40-kertaista ja natriumille 20-kertaista päästömäärää.
Vesistöpäästöt ovat kaivosyhtiölle polttava ongelma. Sotkamossa sijaitsevan kaivosalueen lähijärvien saastuminen on pahentunut. Veden laadun huonontuminen koskee Kalliojärveä, Kivijärveä, Salmista, Ylä-Lumijärveä, Lumijokea ja Kivijokea.
Alkukesästä Kainuun ELY-keskuksen ympäristöviranomaiset antoivat kaivoksen lähialueen asukkaille suosituksen, jossa näiden järvien ja jokien vettä ei suositeltu käytettäväksi löyly- eikä pesuvetenä.
Kaivos on syypää järvivesien pilaantumiseen.
ELY-keskuksen mukaan sulfaatin ja mangaanin pitoisuudet olivat nousseet vesistöissä huomattavasti ja myös happamuus oli lisääntynyt.
Uusi ympäristölupa on nyt Pohjois-Suomen aluehallintoviraston harkittavana. Ympäristöluvista vastaava johtaja Sami Koivula sanoo, että lupahakemusasiakirjojen julkistamiseen menee vielä pari kuukautta. Meneillään on kaivosyhtiöltä pyydettyjen lisäselvitysten käsittely.
Kaivos syypää saastuttamiseen
Sotkamossa ei ole erimielisyyttä siitä, mistä vesien saastuminen johtuu. Kaivos on syypää järvivesien pilaantumiseen. Sen myöntää Talvivaaran kaivosyhtiökin.
Ympäristöasioista vastaava Talvivaaran kaivosyhtiön kestävän kehityksen johtaja Eeva Ruokonen kertoi kesällä Kansan Uutisille (23.7.), että kielteistä huomiota herättänyt vesistöjen ympäristökuormitus tulee yhtiön puhdistetuista prosessivesistä.
Valvontaviranomaisena toimiva Kainuun ELY-keskus vaati jo kesällä kaivosyhtiötä laittamaan jätevesiasiansa kuntoon. ELY-keskus väläytteli vaatimustensa pontimeksi uhkasakkoa tai toiminnan keskeyttämistä.
ELY-keskuksesta esitettiin, että erityisesti jätevesien sulfaatti- ja mangaanipitoisuudet pitäisi saada alenemaan ja kaikkiaan jätevesimäärä mahdollisimman pieneksi.
Kaksi rikosilmoitusta
ELY-keskus teki elokuun alkupuolella ympäristönsuojelulain mukaisen ilmoituksen esitutkintaviranomaiselle. Poliisin tehtävänä on tutkia, onko voimassa olevaa ympäristölupaa päästöjen osalta noudatettu.
Lisäksi poliisi on saanut kaksi muuta tutkintapyyntöä Talvivaaran toiminnasta. Toisen jättivät Jormaskylän–Korholanmäen osakaskunta, Lahnasjärven kalastuskunta ja Laakajärven osakaskunta elokuussa.
Asianosaiset vesien käyttäjät pyytävät poliisia tutkimaan, onko kaivosyhtiö syyllistynyt rangaistavaan menettelyyn turmelemalla ja pilaamalla ympäristöä. Poliisia pyydetään myös selvittämään, onko kaivosyhtiö syyllistynyt rikoslaissa määriteltyihin talousrikoksiin hankkimalla yhtiölle väärin perustein taloudellista hyötyä.
Toinen tutkintapyyntö ei ole julkinen. Sen taustalla on useita yksityishenkilöitä. Molemmat tutkinnat ovat kesken Oulun poliisilaitoksen alueellisessa talousrikosyksikössä.
Viranomaista kiinnostaa juuri vesistöpäästöt
Aluehallintoviraston johtaja Sami Koivula sanoo, että lupaviranomaista kiinnostaa erityisesti vesistöjen päästökuormitus.
– Tietenkin nykyisen tiedossa olevan tilanteen perusteella nämä päästöt ovat olennainen asia. Meillähän on se ympäristöluvan myöntämisen edellytys, että toiminnasta ei saa aiheutua merkittävää ympäristön pilaantumista. Jos sellaista aiheutuu, niin ympäristölupaa ei voida myöntää. Päästöjen pitää olla sillä tasolla, että merkittävää pilaantumista ei aiheudu.
Talvivaaran päästöistä laajemmin perjantaina Viikkolehdessä.