Yhdysvallat käyttää Hellfire-ohjuksilla ja satelliittiohjatuilla pommeilla varustettuja Reaper-lennokkeja iskuihin al-Qaidaan liitettyjen henkilöiden surmaamiseksi.
Afrikan sarven ja Arabian niemimaan alueella iskuja on tehty Jemenissä ja Somaliassa. Iskuissa tiedetään kuolleen myös siviilejä ja osa niistä on ilmeisesti suuntautunut täysin vääriin kohteisiin.
Washington Post -lehti kertoi keskiviikkona, että Reaper-lennokeilla on jo salainen tukikohta Seychelleillä ja toista ollaan parhaillaan perustamassa Etiopiaan. Tarkoituksena on saada aikaan ketju tukikohtia, jotta koko laaja alue saadaan miehittämättömien tappajalennokkien toimintasäteen ulottuville.
Virallisen version mukaan Seychelleille sijoitettiin lennokkeja tiedustelutehtäviin jäljittämään merirosvoja.
Lennokkisota laajentunut
Reaper-lennokkeja on sijoitettu myös Djiboutissa sijaitsevaan Yhdysvaltain tukikohtaan, josta ne ovat tehneet taistelulentoja Somaliaan. Somaliassa kohteena ovat olleet suurinta osaa maan eteläosasta hallussaan pitävän ääri-islamistisen al-Shabaabin joukot.
Yhdysvallat on Barack Obaman presidenttikaudella voimakkaasti laajentanut lennokeilla käytävää julistamatonta sotaa. Samalla lennokkeja on siirretty jatkuvasti enemmän armeijalta keskustiedustelupalvelu CIA:n operoitaviksi.
Washington Postin mukaan CIA:n lennokkeja varten ollaan rakentamassa salaista lentokenttää Arabian niemimaalle. Lehti ei tiedä tai mainitse, mikä maa on kyseessä.
Washington Postin mukaan lennokeilla tiedetään tehdyn tappavia iskuja ainakin kuudessa maassa: Afganistanissa, Irakissa, Jemenissä, Libyassa, Pakistanissa ja Somaliassa.
Tukikohta Seychelleillä
Washington Post kertoo WikiLeaksin paljastamiin sähkeisiin nojaten, miten tukikohtahanke kehittyi Seychelleillä.
Yhdysvaltain laivastolla ja ilmavoimilla on syyskuusta 2009 lähtien ollut 3–4 Reaperia sijoitettuna Seychelleille. Tukikohdassa on noin sata amerikkalaista.
Tukikohtaa ei sinänsä ole pidetty salassa. Sopimus Seychellien kanssa tehtiin lennokkien sijoittamisesta tiedustelutehtäviin jäljittämään alueen merirosvoja.
Washington Postin mukaan lennokeilla on kuitenkin tehty myös taistelulentoja Somaliaan, jonne Intian valtamerellä sijaitsevilta Seychellien saarilta on 1 300 kilometriä matkaa.
Oli aikomuskin aseistaa
Diplomaattisähkeet paljastavat, että amerikkalaisten tarkoituksena oli alun perinkin aseistaa Seychelleille sijoitetut Reaperit. Hanketta pidettiin kuitenkin niin arkaluontoisena, että asiasta puhuttiin vain suoraan Seychellien presidentin James Michelin kanssa.
Michel, 85 000 asukkaan saarivaltion päämies, varoitti amerikkalaisia erityisesti, ettei asiasta saa puhua edes kenenkään ministerin kanssa.
Seychellien ulkoministeri Jean-Paul Adam sanoo Washington Postissa, ettei Yhdysvallat ole pyytänyt lupaa lennokkiensa aseistamiseen. Adam oli tukikohtasopimuksen aikaan Michelin kansliapäällikkö.
Lentoja Seychelleiltä tehtiin säännöllisesti viime huhtikuuhun saakka. Sitten seurasi tauko, mutta lennot alkoivat uudelleen syyskuussa.