Vasemmistoliitto joutui puolustamaan kantaansa Euroopan kriisimaiden tukemiseen, kun eduskunta keskusteli Euroopan rahoitusvakausmekanismiin lailla tehtävistä muutoksista tiistaina.
– Vaikka Vasemmistoliitto on vastustanut ratkaisuja aiemmin, emme ole koskaan sanoneet, että Euroopan taloutta ei pidä vakauttaa tai tai mitään kriisimaata ei saa koskaan auttaa, Kari Uotila (vas.) sanoi ja totesi, että tärkeää on se, millä ehdoilla se tehdään.
– Nyt ehdot ovat muuttuneet ja sen vuoksi olemme mukana.
Hän totesi eduskuntaryhmänsä mielestä olevan oikein, että hallitusohjelmassa otettiin aiempaa tiukempi linja kriisimaiden tukemiseen.
– Vakuuksien vaatiminen, pankkien vastuun lisääminen, rahoitusmarkkinaveron aikaansaaminen ovat perusteltuja linjan muutoksia.
Hän vastasi Perussuomalaisten Timo Soinille, joka kysyi oppositiosta, miten vasemmisto SDP:n ja Kristillisdemokraattien kanssa hallituksessa on nyt eri mieltä kuin aikanaan, kun eduskunta päätti Kreikan ensimmäisestä tukipaketista.
Soini piti edesvastuuttomana hallituksen tukipolitiikkaa vaiheessa, jossa näkee Kreikan joutuvan velkasaneeraukseen.
Soini taitaa unohtaa…
Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) totesi tuntuvan siltä kuin Soini unohtaisi, että kaikki eivät äänestäneet Perussuomalaisia kevään eduskuntavaaleissa.
– Itse asiassa 81 prosenttia ei äänestänyt perussuomalaisia. Myöskään kaikki puolueet eivät ole olleet ennen vaaleja eivätkä ole vaalien jälkeenkään teidän linjoillanne.
– Olemme edelleen sitä mieltä, kuten ennen vaaleja, että elämme finanssikapitalismin kriisiä. Se pitää ratkaista.
Hän arvioi, että demokratia ei ole vartijoiden ylivaltaa tai sotilasjunttia kaduilla.
– Demokratia on sitä, että poliitikoilla on kyky puuttua markkinoiden yliluonteihin, hän sanoi ja totesi puolueensa vaativan samoja asioita kuin ennen vaaleja: veroparatiisien laittamista kuriin, rahoitusmarkkinaveroa ja sijoittajien vastuuta.
– Sitä hallitus myös tekee politiikassaan.
Markkinat eivät rankaise Suomea
Uotila huomautti, että vaikka vakuuksien vaatiminen on aiheuttanut kalabaliikkia Euroopassa, se ei ole näkynyt markkinoiden reagoinnissa Suomea kohtaan.
– Markkinoilla ei nähdä huolta siitä, että Suomi on tiukkana näissä vaatimuksissaan, hän sanoi.
Hän muistutti siitä, että nyt käsittelyssä on puitesopimus ja kaikki sen sovellutukset tuodaan erikseen eduskunnan käsiteltäviksi.
– Se on erittäin tärkeää.
Hän huomautti Vasemmistoliiton olevan kriittinen myös kriisimaille laadittujen sopeutusohjelmien suhteen.
– Niissä ensin markkinat ylireagoivat, tekevät maasta mukamas kuralla olevan maan. Sitten lyödään kova sopeutumisohjelma, joka aiheuttaa työttömyyttä ja todella suuria vaikeuksia kansalle, hän kuvaili.
– Nyt sopimukseen kuuluvalla ennakoivalla tuella voidaan päästä siihen, että maa pysyy markkinoilla eikä kansa kärsi samalla tavalla kuin nyt Kreikassa, jossa esimerkiksi julkisten sairaaloiden lääkevarastot alkavat ehtyä tiukan sopeuttamisohjelman seurauksena.
Sijoittajat ja pankit vastuuseen
Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Annika Lapintie totesi, että vasemmiston kannan mukaan sijoittajien ja pankkien on ensisijaisesti kannettava vastuu euroalueelle aiheuttamistaan ongelmista.
– Ilman sijoittajien vastuuta ei tätä kriisiä voi mitenkään ratkaista. Euromaiden kriisissä ei ole kysymys vain yksittäisten maiden tuhlailusta tai pankkien ahneudesta. Spekulatiivinen finanssikeinottelu ja siitä johtuva talouskriisi on kuulunut kapitalistiseen talousjärjestelmään aina, Lapintie sanoi.
– Nyt on lähdettävä siitä, että suitsitaan rahoitusmarkkinoita, luodaan rahoitusmarkkinavero ja valuutanvaihtovero. Vihdoin tähän ollaan puuttumassa ja EU-alueen rahoitusmarkkinavero etenee, kiitos tämän hallituksen työn.