Kouluterveyskyselyn mukaan tupakoimattomien nuorten osuus on kasvanut selvästi 2000-luvun aikana. Vuoden 2011 kyselyssä hieman alle puolet peruskoululaisista ja lukiolaisista sekä noin neljäsosa ammattiin opiskelevista ilmoitti, ettei ole tupakoinut koskaan.
Tupakointikokeiluissa ja päivittäisessä tupakoinnissa myönteinen kehitys näyttää kuitenkin pysähtyneen viime vuosiin.
Tällä hetkellä 15 prosenttia peruskoulun yläluokkalaisista, yhdeksän prosenttia lukiolaisista ja lähes 40 prosenttia ammattiin opiskelevista tupakoi päivittäin. Tupakan ostamista pidettiin selvästi vaikeampana kuin vuosituhannen alussa.
Kyselyn tulokset osoittavat, että oppilaitoksissa tehty savuttomuuden edistämistyö sekä 2010 voimaan astunut tupakkalaki ovat vaikuttaneet.
Nykyään on kokonaan kiellettyä tupakoida perusopetusta, lukio-opetusta sekä ammatillista koulutusta antavien oppilaitosten sisätiloissa ja oppilasasuntoloissa sekä niiden käytössä olevilla ulkoalueilla oppilaiden iästä riippumatta. Kielto koskee niin oppilaita, henkilökuntaa kuin täysin ulkopuolisiakin henkilöitä.
Kyselyyn vastanneet kertoivat tupakointirajoitusten ja tupakoinnin valvonnan kiristyneen merkittävästi viimeisten kahden vuoden aikana toisen asteen oppilaitoksissa. Suurinta muutos oli ammatillisissa oppilaitoksissa, joiden opiskelijoista 61 prosenttia kertoi, että tupakointi oppilaitoksessa oli kielletty kokonaan. Kaksi vuotta aiemmin osuus oli vain 18 prosenttia.
Alkoholin käyttö vähenee, kannabis arkipäiväistynyt
Kouluterveyskyselyn mukaan nuorten viikoittainen alkoholinkäyttö on vähentynyt 2000-luvun alkuvuosista sekä peruskoululaisilla että lukiolaisilla. Myös säännöllinen humalaan juominen on nyt harvinaisempaa kuin vuosituhannen alussa, lukiolaistyttöjä lukuun ottamatta.
Täysin raittiiden nuorten osuus on myös kasvanut.
Vuoden 2010 kyselyssä näkyi merkittävä kannabiskokeilujen lisääntyminen. Tänä vuonna muutos ei ollut yhtä suuri. Vaihtelua selittää, että tämän vuoden kyselyyn ei vastattu pääkaupunkiseudulla, missä kokeilujen määrä on kasvanut eniten.
Nyt marihuanaa tai hasista kertoi kokeilleensa vähintään kerran elämänsä aikana kuusi prosenttia yläluokkalaisista, kymmenen prosenttia lukiolaisista ja 18 prosenttia ammattiin opiskelevista.
Huumeiden arkipäiväistyminen näkyy myös muissa kyselyn vastauksissa. Nuorten tuttavapiiriin kuului aiempaa yleisemmin joku, joka oli kokeillut huumaavia aineita tai tarjonnut niitä heille. Myös huumeiden hankintaa pidettiin nyt helpompana kuin ennen.