Sherlock Holmes, tuo lapsuuteni suuri sankari. Olin jo melkein unohtanut hänet, kun sain käsiini Teoksen julkaiseman kirjan Sherlock Holmes ja kootut kertomukset.
Kirja on todella järkälemäinen – 1300 sivua. Kirjassa on ne kaikki 56 novellia, jotka aikoinaan ovat ilmestyneet The Strand-lehdessä. Jaakko Anhava on tehnyt novelleihin uuden loistavan suomennoksen. Kirjasta puuttuvat romaaneina ilmestyneet seikkailut, muun muassa kenties tunnetuin Holmes-tarina Baskervillen koira.
Ensi kerran yksin Haukivuoren keskustaan
Kirja vei minut takaisin lapsuuteeni 1970-luvun alkupuolelle pieneen maalaiskylään Keski-Suomessa. Muistot tulvahtivat mieleeni. Kesäloma oli alkanut ja kuten tavallista muistoille lapsuuden kesät olivat kuumia ja järvivedet lämpimiä. Televisiosta ei tullut siihen aikaan ympäri vuorokauden ohjelmaa kuten nykyään ja ohjelmatkin olivat mustavalkoisia.
Tekemistä kuitenkin riitti. Suurin osa päivistä meni isää ja äitiä auttaessa maatalon töissä, mutta oli sitä vapaa-aikaakin.
Se kesä oli ensimmäinen, kun sain vanhemmiltani luvan mennä yksin Haukivuoren keskustaan polkupyörällä. Matkaa oli 13 kilometriä yhteen suuntaan. Olin silloin 12-vuotias. Onnellisena pyöräilin keskustaan ja tiesin tarkkaan mitä tekisin. Minä menisin kirjastoon. Se oli silloin minulle maailman paras paikka. Sieltä minä sitten löysin Sherlockin.
Minä Sherlock, pikkuveli Watson
Ahmin Sherlockeja aina kun siihen oli mahdollisuus. Kerroin kaksi vuotta nuoremmalle veljelleni kirjan tarinoita ja innostuimme leikkimään salapoliiseja.
Mökkimurrot ja perämoottorivarkaudet kiihottivat minun ylivilkasta mielikuvitustani. Iltaisin hiippailimme veljeni kanssa tutkimassa näkyisikö epäilyttäviä jälkiä. Minä Sherlockina veljeni Watsonina. Emmehän me mitään rikollisia kiinni saaneet, emme tietenkään, koska meiltä puuttui se kaikkein tärkein: suurennuslasi. En tiedä mistä tuo ajatus iski päähämme, kirjoissa ei suurennuslasia mainita, ehkä kirjojen kuvituksissa oli ollut suurennuslasi, tai kansikuvissa.
Melkein kohtalokas suurennuslasi
Pitkään kinuttuamme isä heltyi ostamaan meille tuon kaivatun ihmeen. Minä tietysti yksinoikeutettuna Sherlockina olin ylin suurennuslasin käyttäjä. Tutkimme jälkiä, kasveja, ötököitä, yleensäkin kaikkea mahdollista mitä vain päähämme saattoi pälkähtää. Kunnes eräänä päivänä veljeni Watson osoitti poikkeuksellista älykkyyttä. Hän keksi, että suurennuslasia voi käyttää myös polttolasina. Sitä keksintöä ei ehkä olisi pitänyt keksiä, tai ainakaan koettaa.
Olimme veljeni kanssa puutarhassa kokeilemassa omenapuun kylkeen, kuinka hienosti suurennuslasilla pystyi polttamaan kuvioita. Pahaksi onneksemme kokeilimme myös kuinka kuivuneet lehdet alkavat savuta. Ja palaa. Yhtäkkiä lehtikasa oli tulessa ja tuli levisi kuivassa maastossa todella nopeasti. Läheinen heinäpelto syttyi tuleen ja sitten olikin leikki kaukana. Palokunta saapui paikalle ja puolet kylästä oli auttamassa sammutustöissä. Korvat punaisina ja päänahka kihelmöiden kuuntelimme äiti-Sherlockin ”koskettavan” saarnan: ”No niin Watsonit… ”
Onneksi kaikesta selvittiin säikähdyksellä ja kotitalo säästyi. Minulta hävisi salapoliisi-innostus joksikin aikaa, mutta Sherlock vei voiton. Lopun kesän tyydyin vain lukemaan Sherlockeja, enkä enää yrittänyt ratkoa rikoksia.
Aika- ja nostalgiamatka
Nyt lukiessani uudelleen noita samoja novelleja pystyn hyvin ymmärtämään, miten nuo tarinat silloin kiehtoivat pienen tytön mieltä. Ne nimittäin kiehtovat vieläkin.
Tarinoissa ei aina tapahdu edes murhia, vaan jotakin arvokasta katoaa, joku kiristää jotakin. Holmes tarkoilla havainnoillaan ja nopealla päättelykyvyllään pystyy selvittämään rikollisen, ennen kuin kukaan muu osaa edes aavistaa kuka on syyllinen.
Juuri Holmesin päättelykyky on aina viehättänyt minua. Siinä on jotakin taianomaista. Samoin minua on aina viehättänyt novellien ajankohta. Viktoriaanisen ajan Englannissa hevoskärryillä ei takaa-ajokohtauksissa hurjastella ja öljylamppujen valossa ratkaistaan monta arvoitusta. Kirja on hieno aikamatka menneeseen maailmaan ja nostalgiamatka omiin lapsuuden muistoihini.
Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes ja kootut kertomukset. Teos.