Eduskuntavaalien jättivoiton jälkeen Perussuomalaisilla on ollut tietyllä tavalla aloite käsissään. Puolue on saanut runsaasti julkisuutta ja muiden on ollut välttämätöntä seurata perussuomalaisten sanomisia ja tekemisiä. Siinä ei ole sinänsä mitään ihmeellistä, sillä näin suuren vaalivoiton jälkeen pitää demokratiassa ollakin.
Puheenjohtaja Timo Soini on ollut askeleen edellä muita ja hänellä on ollut – vallan pakoilusta huolimatta – poliittinen aloite tietyllä tavalla koko ajan hallussaan. Varsinkin vastustajat ovat kuitenkin odottaneet sitä päivää, kun epäyhtenäinen puolue alkaa tosissaan säröillä.
Pinnan alla on vaaleista saakka ollut jännitteitä, jotka vain ovat odottaneet purkautumistaan. Soini on joutunut pitämään niin sanotusti mölyt mahassaan, mikä on syönyt niin puoluetta kuin sen puheenjohtajaakin.
Soini on pystynyt tasapainottelemaan tähän asti oikeistosiipensä kanssa, mutta viime viikolla hän ilmoitti mittansa tulleen täyteen. Kansanedustaja Jussi Halla-aho sai kuitenkin vain kahden viikon potkut eduskuntaryhmästä, vaikka Soini itse olisi halunnut kovempaa rangaistusta. Soini joutui nyt oikeastaan ensimmäisen kerran nöyrtymään, jotta päätös eduskuntaryhmässä olisi syntynyt yksimielisenä.
Soini menetti samalla osan johtajuudestaan. Soini joutui toimintatapojensa vastaisesti selittelylinjalle. Hän menetti myös käsissään olleen poliittisen aloitteen, mikä näkyi heti muun muassa siitä, miten hanakasti – ja oikeutetusti – demarien tuleva presidenttiehdokas Paavo Lipponen suomi Perussuomalaiset-puoluetta. Lipposen mielestä on vaikeata uskoa, että Suomen eduskunnassa johtopaikoilla olevat ihmiset avoimesti halveksivat demokratiaa ja näyttävät pääsevän siitä kuin koirat veräjästä.
Samaan kuoroon yhtyi maanantaina oppositiopuolue keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi, jonka mielestä opposition yhteistyöstä on turha puhua niin kauan kuin ”perussuomalaisten halla-aholainen siipi saa jatkaa vaarallista peliään demokraattisten perusperiaatteiden kanssa”.
Soini ajaa puoluettaan nyt kovaa vauhtia sivuraiteelle. Poliittisen uskottavuuden säilyttääkseen hänen on nopeasti tehtävä selkeä pesäero puolueensa äärioikeistolaiseen siipeen.