Berliinin sunnuntaiset osavaltiovaalit olivat jälleen tappio liittokansleri Angela Merkelin Saksaa hallitsevalle koalitiolle.
Merkelin oma kristillisdemokraattinen puolue (CDU) ei kärsinyt Berliinissä menetyksiä, vaan päin vastoin nosti ääniosuuttaan 23,4 prosenttiin viiden vuoden takaisesta 21,3 prosentista.
Mutta liittovaltiotason kumppanille, liberaalipuolue Vapaille demokraateille (FDP) Berliinin vaalit olivat jatkoa tämän vuoden osavaltiovaalien murheelliselle ketjulle. Berliinissä FDP putosi kokonaan osavaltioparlamentista jäätyään alle viiden prosentin äänikynnyksen.
FDP:n äänisaalis Berliinissä jäi surkeaan 1,8 prosenttiin, kun vielä vuonna 2006 se sai 7,6 prosenttia äänistä.
Linkelle lievä tappio
Suurimpana puolueena Berliinissä säilyi sosialidemokraatit (SPD). Puolueen kannatus laski kuitenkin pari prosenttiyksikköä 28,3 prosenttiin (edellisissä vaaleissa 30,8 %).
Tulos tarkoittaa sitä, että SPD:n Klaus Wowereit jatkaa Berliinin pormestarina. SPD:n hallituskumppani kuitenkin vaihtuu, koska tähän saakka kumppanina ollut vasemmistopuolue Die Linke kärsi tappion.
Linken tappio ei ollut kovin suuri, sillä sen ääniosuus putosi 13,4:stä 11,7:ään prosenttiin. Yhdessä demarien lievän tappion kanssa se kuitenkin merkitsee sitä, ettei puolueiden paikkamäärä riitä enemmistöön.
Linken paikkamäärä 149-paikkaisessa osavaltioparlamentissa putosi 22:sta 19:ään.
Vihreät kohti hallitusta
SPD:n todennäköinen uusi hallituskumppani on vihreät, joka sai selvän voiton. Vihreiden ääniosuus kasvoi 13,1:stä 17,6:een prosenttiin.
Sekä vihreät että SPD olivat lievästi pettyneitä vaalitulokseen. Vihreät odotti vielä suurempaa voittoa ja demarit ääniosuutensa pysymistä 30 prosentin yläpuolella. SPD:n näinkin hyvä menestys lasketaan pitkälti Wowereitin henkilökohtaisen suosion ansioksi.
Wowereit ilmoitti sunnuntai-iltana ryhtyvänsä hallitustunnusteluihin sekä vihreiden että kristillisdemokraattien kanssa. Jälkimmäistä niin sanottua suurta koalitiota ei kuitenkaan pidetä kovin todennäköisenä lopputuloksena.
SPD:n ja vihreiden yhteinen paikkamäärä 76 riittää vain niukasti enemmistöön. SPD-CDU-koalitiolla olisi takanaan 86 paikkaa.
Piraatit yllättivät
Berliinin vaalien todellinen yllättäjä oli piraattipuolue, joka loikkasi kertaheitolla reilusti yli äänikynnyksen. Tulos, 8,9 prosenttia äänistä, näytti yllättävän puolueen itsensäkin.
Kyseessä on ensimmäinen kerta kun piraattipuolue saa läpi edustajiaan Saksassa osavaltiotasolla.
Piraattipuolue laajensi Berliinin kampanjassa agendaansa ottamalla kantaa muihinkin kysymyksiin kuin internetin tekijänoikeuksiin.
Piraattipuolue sai 15 paikkaa Berliinin osavaltioparlamenttiin.
Merkelin ahdinko syvenee
Berliinin tulos on liittovaltiotasolla jälleen yksi naula Merkelin hallituskoalition arkkuun. Viimeksi vastaava tulos tuli vain pari viikkoa sitten Mecklenburg-Vorpommernin osavaltiovaaleissa.
Berliini oli viimeinen viime kuukausien osavaltiovaalien sarjassa. Merkelin tilanne ei kuitenkaan tästä helpotu. Liittopäivillä on parin viikon sisällä määrä äänestää Kreikka-tuista, ja sekä CDU:n että FDP:n sisällä on kapinaa Merkelin valitsemaa linjaa vastaan.
Merkel joutuneekin Kreikka-äänestyksessä hakemaan tukea opposition sosialidemokraateilta ja vihreiltä. Tämä johtaa siihen, että Merkelin on mittautettava hallituksen tuki luottamuslauseäänestyksessä. Hallitus tuskin saa enemmistöä.
SPD:n johtaja Sigmar Gabriel sanoi sunnuntaina, että mikäli Merkelin hallitus häviää luottamuslauseäänestyksen, demarit ovat kuitenkin valmiit pitämään hallituksen pystyssä sen aikaa, että eurovaluutan kriisi on ratkaistu.