Autottomaan päivään huipentuvan kansainvälisen Liikkujan viikon aikana kannustetaan kansalaisia ympäristöystävälliseen liikkumiseen.
Jo kymmenen vuoden ajan Liikkujan viikolla on kannustettu ihmisiä kiinnittämään huomiota omiin, arkisiin liikkumisvalintoihin ja niiden ympäristö- sekä yhteiskuntavaikutuksiin. Kunnianhimoisena tavoitteena on saada aikaan pysyviä toimia kestävän, turvallisen ja esteettömän liikkumisen puolesta.
Parhaillaan Liikkujan viikkoa vietetään yli 1 900 kaupungissa ja kunnassa ympäri Eurooppaa. Kansallisella etätyöpäivällä alkaneen teemaviikon viettoon osallistuvat Suomessa Helsinki, Espoo, Hamina, Hyvinkää, Jyväskylä, Kotka, Kouvola, Lahti, Oulu, Pohjois-Savon Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Pori, Porvoo, Turku sekä Vihti.
Liikenne tuottaa noin 20 prosenttia Suomen hiilidioksidipäästöistä. Hallitusohjelmaan on kirjattu entistä vahvemmin tavoitteet yksityisautoilun päästöjen vähentämiseksi ja joukkoliikenteen matkustajamäärien lisäämiseksi.
Päästöt vähemmäksi
Suomessa liikenteen päästöjä vähennetään liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalan ilmastopoliittisen ohjelman eli ILPO:n kautta. Merkittävimpiä keinoja päästöjen vähentämiseksi ovat biopolttoaineiden käytön lisääminen, entistä vähäpäästöisempi ajoneuvoteknologia, kävelyn, joukkoliikenteen ja pyöräilyn edistäminen sekä liikenteen energiatehokkuussopimukset.
Myös tienkäyttömaksut tai muu uusi taloudellinen ohjaus saattaa osoittautua pidemmällä aikavälillä tarpeelliseksi liikenteelle asetettuihin päästötavoitteisiin pääsemiseksi.
ILPO-ohjelman tavoitteena on nostaa sekä joukkoliikenteen että kävelyn ja pyöräilyn matkamääriä 20 prosenttia nykyisestä vuoteen 2020 mennessä. Tavoitteeseen pääseminen edellyttää uusia, osin radikaalejakin keinoja sekä maankäytössä, liikenteen suunnittelussa, joukkoliikenteen palvelujen tarjonnassa että informaatio-ohjauksessa.
– Liikennepolitiikka on sekä tiukkenevien ilmastotavoitteiden että kiristyvän valtiontalouden vuoksi muutosten edessä. Vaikka 20 prosentin kasvu joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn matkamäärissä vuoteen 2020 mennessä on melkoinen, se on ehdottomasti myös mahdollinen, sanoo liikenne- ja viestintäministeriön neuvotteleva virkamies Saara Jääskeläinen.
Kouvola näyttää suuntaa
Vertailukohteeksi voi Jääskeläisen mukaan ottaa esimerkiksi Kouvolan kaupungin menestystarinan viime vuodelta: joukkoliikennematkojen määrät kasvoivat vuoden aikana huikeat 35 prosenttia seudulla toteutetun kuntaliitoksen ja fiksusti hoidetun matkakorttiuudistuksen ansiosta.
Liikkujan viikko on vakiinnuttanut asemansa Euroopassa kymmenen vuoden aikana. Kampanjaviikkojen edistäminä konkreettisina tuloksina Euroopassa rakennettu lisää kävely- ja pyöräteitä, kehitetty julkisen liikenteen palveluja, parannettu liikenneturvallisuutta muun muassa nopeuksia alentamalla sekä liikkumisympäristön esteettömyyttä parantamalla.
Tapahtumia ympäri maan
Autottomana päivänä monilla paikkakunnilla toteutetaan erillisiä teematapahtumia. Pääkaupunkiseudulla Helsingin Seudun Liikenne houkuttelee ihmisiä jättämään henkilöautot parkkiin kuljettamalla matkustajia alennetuin hinnoin.
Autottoman päivän idean mukaisesti HSL kannustaa ihmisiä miettimään arjen liikkumistapoja ja pohtimaan, onko omalla autolla kulkeminen aina perusteltua vai kannattaisiko auto ainakin toisinaan vaihtaa joukkoliikenteeseen, pyöräilyyn tai kävelyyn. Koko Liikkujan viikon tämänvuotisena teemana on ”Valitse viisaasti liikenteessä”.
Liikkujan viikon ja ja Autottoman päivän tapahtumista löytyy tarkempaa tietoa osoitteesta http://www.liikkujanviikko.fi/tapahtumat/