Suomessakin rakastetun ruotsalaisen kuvataitelijan Carl Larssonin töitä on esillä Turun taidemuseossa. Larsson kuvasi perhepiiriään ja kotiaan akvarelleissa ja julkaisi myös kuvakirjoja.
Perjantaina avattu näyttely on osa Turun kulttuuripääkaupunkivuotta. Helsingin Ateneum ja Turun taidemuseo tekivät yhteistyötä järjestämällä Larssonin suurnäyttelyn vuonna vuonna 1913. Larssonin töitä on esillä Ateneumissa myös ensi vuonna.
Unelmia harmoniasta -näyttely kertoo taiteilijan läheisten ja elinympäristönsä vaikutuksesta hänen taiteeseensa. Esillä on töitä Carlssonin viettämästä ajasta Pariisin läheiseltä pikku kylältä ja Sundbornin kotitalolta Ruotsin Taalainmaalta.
Carlsson maalasi ensimmäiset intiimit perhekuvansa akvarellitekniikalla Ranskan aikanaan. Ruotsiin palattuaan taiteilijan tyyli muuttui piirustukselliseen suuntaan. Vaikutteita hän sai japanilaisesta taiteesta ja art nouveau -tyylisuunnasta.
Larsson kuvasi ruotsalaista perheidylliä, mutta pittoreski boheemielämä ei ollut hänelle myöskään vierasta. Taiteilija kertoi johtoajatuksinaan olevan iloisuuden, valoisuuden ja kepeyden. Töiden takana oli kuitenkin ristiriitainen ja väliin raskasmielinenkin ihminen, vaikka maalauksissa sivutaan taiteilijan lapsuuden levollista sunnuntaitunnelmaa ja perheen ”lintukoto”-elämää Ranskassa ja Ruotsissa.
Larssonin kotipiiristään tekemät tuokiokuvat levisivät kuvakirjoissa maailmalle. Taiteilijan ja hänen vaimonsa Karinin Ruotsin koti poikkesi ajalleen tyypillisestä raskailla huonekaloilla ja tummilla sävyillä sisustetuista porvariskodeista. Larssonit kokivat, että kodin on kuvastettava asukkaitaan.
He sekoittivat tyylisuuntia ja rikkoivat ulko- ja sisätilan välisiä rajoja. Tärkeän osan sisustuksesta muodostivat vaimon suunnittelemat modernit tekstiilit. Avioparia voidaan pitää nykyaikaisen kodinsisustusideaalin edelläkävijöinä.
Ateneum ja Turun taidemuseo ovat julkaisseet vuosina 1853-1919 eläneen Larssonin elämäntyöstä ja teoksista 200-sivuisen julkaisun, jossa on viisi asiantuntija-artikkelia ja runsas kuvitus.