Kymmenkunta ammattiliittoa kaikista kolmesta keskusjärjestöstä ja vielä suurempi joukko ammattiosastoja on toiminut jo kahden vuosikymmenen ajan saman katon alla Järjestöjen talossa Jyväskylässä.
Jyväskylän ydinkeskustan laidalla Kalevan kadun varressa sijaitsevan toimistorakennuksen katolla pyörii kuutio, joka viestii, että talon suojissa hoidetaan sulassa sovussa niin SAK:n , STTK:n kuin Akavankin jäsenten edunvalvontatyötä.
Poikkeuksellisen laaja ay-toimistojen tihentymä syntyi Jyväskylään, kun fuusion myötä lihonut Osuuspankki kaipasi lisää tilaa ja sai sitä tekemällä kauppoja samassa kiinteistössä toimistojaan pitäneiden muutamien ammattiliittojen ja SAK:n kanssa.
Järjestöjen talo kohosi muutaman kortteli päähän edullisemmalle tontille ja hankkeeseen lähti mukaan muitakin ammattiliittoja. Ulkopuolelle jäi Rakennusliitto, joka katsoi omat toimitilansa tarkoituksenmukaisiksi. Sittemmin Rakennusliittokin on siirtynyt kalliilta ruutukaava-alueelta hieman sivummalle, mutta erillisiin tiloihin.
Enemmän yhteistyötä
JHL:n aluepäällikkö Esa Spingare pitää ammattiliittojen toimistojen kokoamista yhteen varsin onnistuneena ratkaisuna.
– Meillä on liittojen kesken yli keskusjärjestörajojenkin paljon enemmän yhteistoimintaa, kun toimimme samassa talossa. Tässä on helppo tavoittaa ihmisiä. Eniten yhteistoimintaa on SAK:n liittojen toimitsijoiden kesken. Pidämme aika säännöllisesti yhteisiä toimitsijapalavereita.
Järjestöjen talo on kiinteistöosakeyhtiö, jonka osakkaita liitot ja ammattiosastot ovat. Järjestöt ovat lisäksi osakkaina yhteisessä Järjestöpalvelut Oy:ssä, joka alkujaan perustettiin ensisijassa hoitamaan talon yhteistä puhelinkeskusta.
– Nykyisin liitoilla on käytössä omat suorat numerot ja valtakunnalliset puhelinkeskukset. Osa on siirtynyt pelkästään kännyköihin. Yhtiö hoitaa edelleen muun muassa postitusta, kopiopapereiden hankintaa sekä pankilta ostettujen saunatilojen varaustoimintaa, Sringare kertoo.