Lopullisen paikkajaon mukaan vasemmiston niin sanottu ”punainen blokki” sai Tanskan parlamenttiin 89 paikkaa ja porvaripuolueiden ”sininen blokki” 86 paikkaa. Prosenteissa ero oli hiuksenhieno: vasemmisto 50,3 prosenttia ja oikeisto 49,7 prosenttia.
Myöhemmin valmistuneet Färsaarten ja Grönlannin tulokset lisäsivät vielä hieman vasemmiston etumatkaa. Färsaarten kaksi paikkaa jakautuivat blokkien kesken 1–1, Grönlannin molemmat paikat menivät vasemmistolle.
Pääministeriksi tulee sosialidemokraattien Helle Thoring-Schmidt, 44. Liberaalisen Venstre-puolueen puheenjohtaja Lars Lökke Rasmussen saa väistyä hallituksen johdosta.
Vallanvaihdoksen lisäksi vaalien merkittävin tulos oli oikeistopopulistisen Tanskan kansanpuolueen putoaminen vaa’ankielen asemasta. Puolue sai nyt 12,3 prosenttia äänistä (–1,6 %) ja 22 paikkaa (–3).
Pia Kjärsgaardin johtama Tanskan kansanpuolue ei ole ollut hallituksessa, mutta se on luottamuslauseäänestyksissä kymmenen vuotta pitänyt porvarihallitusta pystyssä. Vastineeksi se on saanut käytännössä ”veto-oikeuden” itselleen tärkeissä asioissa, erityisesti maahanmuuttopolitiikassa.
Vaalituloksissa Tanskan kansanpuolueen paikat lasketaan sinisen blokin puolelle.
Demarien paradoksi
Sosialidemokraattien paluu johtavaksi hallituspuolueeksi tapahtuu melkoisen paradoksin säestämänä. Puolueen vaalitulos on nimittäin huonoin sitten vuoden 1906, siis yli sataan vuoteen.
Demarit saivat 44 paikkaa, missä tappiota on yksi paikka. Prosenteissa kannatus oli 24,9 % (–0,6 %).
Demarit eivät myöskään pystyneet valtaamaan suurimman puolueen asemaa Venstreltä. Venstren kannatus itse asiassa nousi 0,5 prosenttiyksiköllä 26,7 prosenttiin. Paikkojakin tuli 47 eli yksi lisää.
Sinisen blokin tappiota selittää ennen kaikkea konservatiivien romahdus. Puolue menetti yli puolet sekä kannatusosuudestaan että paikoistaan. Äänistä se sai nyt 4,9 prosenttia, paikoista 8.
Yhtenäisyyslista suurin voittaja
Vaalien suurin voittaja oli yhtenäisyyslista (Enhedslisten), joka tunnetaan myös nimellä Punavihreä allianssi. Viime vaaleissa puolue ylitti kahden prosentin äänikynnyksen vain parilla kymmenyksellä, mutta nyt se sai 6,7 prosenttia äänistä.
Yhtenäisyyslistan paikkamäärä nousi neljästä kahteentoista.
Toinen voittaja oli poliittiseen keskustaan lukeutuva Radikale Venstre, joka kuitenkin on sitoutunut sosialidemokraattisen pääministeriehdokkaan tukemiseen.
Radikale Venstre sai 9,5 prosenttia (+4,4 %) äänistä ja 17 paikkaa (+8).
Vasemmistoleirissä tappion koki sosialistinen kansanpuolue (SF), joka menetti 7 paikkaa. Puolue sai nyt 16 paikkaa ja 9,2 prosenttia äänistä (–3,8 %).
Suomen vasemmistoliitolla on kontaktit sekä SF:ään että yhtenäisyyslistaan.
”Gucci-Hellen” pulmat
Vaalitulos ei tee kalliista merkkivaatteistaan tunnetulle ”Gucci-Hellelle” hallituksen muodostamisesta tavattoman helppoa.
Demarien selkein yhteistyökumppani on sosialistinen kansanpuolue. Nämä kaksi puoluetta julkaisivat jo keväällä yhteiset tavoitteensa, jos vasemmisto voittaa vaalit.
Nyt kuitenkin sekä demarit että SF menettivät kannatustaan. Vasemmistoleirissä vahvistuivat ne kaksi puoluetta, yhtenäisyyslista ja Radikale Venstre, joiden tavoitteet ovat kaikkein kauimpana toisistaan. Tämä tarkoittaa sitä, että neuvotteluissa ne vetävät demareita päinvastaisiin suuntiin.
Radikale Venstre on ”heikoin lenkki”, jota myös porvarileiri on kosiskellut rinnalleen. Puolueen sisällä on ristivetoa erityisesti talouspolitiikan suunnasta.
Työaikaan 12 minuutin lisäys
Jos suuria yllätyksiä ei tapahdu, Helle Thoring-Schmidtin hallitukseen tulee ainakin sosialistinen kansanpuolue. SF:n puheenjohtajalle Villy Søvndalille on joissakin kaavailuissa veikkailtu ulkoministerin salkkua.
Luultavasti myös Radikale Venstre osallistuu hallitukseen. Vahvistuneena se voi vaatia painavia salkkuja, esimerkiksi valtiovarainministerin paikasta on puhuttu.
Yhtenäisyyslista sen sijaan tuskin lähtee hallitukseen. Se tyytyy rooliin, jossa se vaa’ankielenä estää luottamuslauseäänestyksissä vasemmistohallitusta kaatumasta. Vastineeksi se saanee joitakin puumerkkejä hallituksen ohjelmaan.
Uuden hallituksen ei odoteta tekevän kovin radikaaleja muutoksia. Talouspolitiikassa se painottaa investoinneilla elvyttämistä, kun porvarileiri olisi suosinut leikkauksia ja säästöjä.
Demarien ja SF:n yhteisten tavoitteiden mukaan tanskalaisten työaikaa pidennetään 12 minuutilla päivässä eli tunnilla viikossa.
Hallituksen vaihduttua Tanskan kansanpuolue ei enää sanele maahanmuuttolinjauksia. Uuden hallituksen ei odoteta kuitenkaan tekevän jyrkkiä muutoksia viime vuosina tiukentuneeseen ulkomaalaispolitiikkaan