Viimeinen sana
Kypärät päähän keskiviikkona. Näin kehotti iltapäivälehden lööppi tiistaina syysmyrskyä ennakoiden.
Se oli poikkeuksellinen säälööppi, koska taustalla oli oikea uutisaihe. Hurrikaanin rippeidenkin osuminen Suomeen täyttää kyllä uutisen tunnusmerkit.
Sitten ovat ne muut kymmenet muut säälööpit, joita tänä vuonna on jo nähty ja tullaan vielä näkemään. Iltapäivälehdet ennustavat tulevan kesän / talven sään jo kuukausia etukäteen. Samalla lehdellä voi muutaman viikon välein olla täysin päinvastaiset ennusteet kesän säästä, kuten keväällä nähtiin. Poikkeuksellinen hellekesä… Sittenkin sateisen kolea… Ei kun…
Ensimmäinen lööppi ensi talven kuulemma poikkeuksellisesta kylmyydestä osui silmiin jo elokuussa.
Ensimmäinen lööppi ensi talven kuulemma poikkeuksellisesta kylmyydestä osui silmiin jo elokuussa.
Tilanteen ollessa päällä lukijoita neuvotaan, miten pysyä hengissä helteellä / pakkasella.
Milloin ja minne katosi maalaisjärki? Talvella tarkenee, kun pistää pitkät kalsarit jalkaan, pipon päähän, toppatakin päälle ja huolehtii, että jalat pysyvät lämpiminä ja kuivina.
En ole rekisteröinyt, milloin sääjournalismin vyöry alkoi, mutta minulla on teoria, miksi se alkoi. Kysymys on luokkayhteiskunnasta.
Tätä täytyy nyt vähän perustella, joten siirrytäänpä ajassa melkein päivälleen 20 vuotta taaksepäin.
Esko Ahon hallitus on tuonut ensimmäisen leikkausbudjettinsa eduskuntaan. Tuolla syyskuun viikolla eletään symbolisesti yhden aikakauden päättymistä ja toisen alkua. Edellinen suuri kansallinen projekti hyvinvointivaltio on päätetty lakkauttaa, koska se ei ole tarpeeksi tehokas ja virtaviivainen uudessa kansainvälisessä ympäristössä. Uudessa projektissa maa pannaan eurokuntoon hinnalla millä hyvänsä. Koska kansa ei muuten sopeudu uuteen komentoon, se pannaan itkemään ja hyväksymään se suurtyöttömyyden avulla.
Seuraa lama ja sitä seuraa luokkayhteiskunnan paluu. Tulonjaossa palataan 30 vuotta taaksepäin, mutta yhteiskunnan ääripäät erkanevat toisistaan vielä paljon enemmän. Suomeen syntyy ensi kerran tosirikkaiden luokka, joka ei kaihda yläluokkaista elämäntyyliä eikä välitä yhteisöistään samalla tavalla kuin kouluja ja urheilukenttiä rakentaneet patruunat silloin joskus. Se päinvastoin tuhoaa sen, minkä edelliset polvet rakensivat.
Toisessa päässä ovat työttömät, joiden työttömyys on erilaista kuin ennen. Väliaikaisuuden sijaan työttömyydestä tulee pysyvä elämäntilanne, joka periytyy lapsille. Kohta peruskoulua ovat päättämässä jo ensimmäiset kolmannen sukupolven työttömät.
Mitä tekemistä tällä on säälööppien kanssa?
Paljon.
Irtonumeroina myytävä lehti on myytävä joka päivä uudelleen. Myyntivaltin on oltava riittävän laajoja kansalaispiirejä koskettava ja mieluiten kuohuttava asia. Näppituntumalla myyvintä on rikos ja toiseksi myyvintä naisen rintavako. Sää tullee kolmantena.
Ja kun tarkemmin ajattelee, niin mikä muu kuin sää enää yhdistää tavallisena arkipäivänä Suomen kansaa? Jääkiekon maailmanmestaruuksia ei voi voittaa kuin kerran vuodessa, mutta sää on joka päivä. Onko enää muita kansakuntaa yhdistäviä kokemuksia?
Tässä ei nyt oteta huomioon, että toiset pääsevät räntäsäätä pakoon Bahamasaarille, mutta toisten on silloinkin raahauduttava pimeässä töihin ja pimeässä töistä Valintatalon kautta tiskaamaan ja pesemään pyykkiä.