Työelämän kovat paineet, ärsyketulva ja epävarmuus raastavat tuhansia migreenistä kärsiviä suomalaisia.
Migreeniä ei aina pidetä todellisena sairautena ja oireita vähätellään. Suomen Migreeniyhdistys vaatii migreenin parempaa huomioimista työelämässä. Työympäristöön ja työaikoihin on tehtävä tarvittaessa muutoksia, joilla migreenikohtauksia voidaan ennaltaehkäistä.
– Tarvetta muutoksiin on. Migreeniä sairastaa 550 000 suomalaista. Se on todellinen kansansairaus ja yleisin työikäisten neurologisista sairauksista. Kohtauksia voi vähentää vaikuttamalla työolosuhteisiin, korostaa Migreeniyhdistyksen puheenjohtaja, professori Sirpa Asko-Seljavaara.
Päätetyö lisää riskiä
Tutkimusprofessori Kiti Müller Työterveyslaitokselta sanoo, että näyttöpäätetyön jäykistämät hartiat, silmien rasittuminen ja hälyinen työympäristö saattavat lisätä migreenin riskiä. Myös liian pitkät ja tauottomat työrupeamat vaikuttavat asiaan.
Müller kannustaakin työntekijöitä huolehtimaan hyvinvoinnistaan, sillä migreeniä voi yrittää ennaltaehkäistä.
– Lounas ja kahvitauko kannattaa ehdottomasti pitää. Lisäksi suosittelen noin kymmenen minuutin taukoa kahden tunnin välein, jolloin liikuttelee raajojaan ja lepuuttaa silmiään. Kannattaa myös tarkistaa, että käytössä on juuri oikeanlaiset silmälasit, koska huonot lasit lisäävät migreenin riskiä, Müller sanoo.
Migreenikohtausten aiheuttama työtehokkuuden ajoittainen heikentyminen ja töistä poissaolot aiheuttavat Euroopan unionin alueella 27 miljardin euron kustannukset vuodessa. Migreeniyhdistyksen mukaan suurin syy kustannuksiin on se, ettei asiantuntevaa hoitoa ole riittävästi tarjolla.
Hoito ei tyydytä
Migreeniyhdistyksen mukaan vain noin puolet suomalaisista migreenipotilaista on tyytyväisiä saamaansa hoitoon. Erikoislääkärille on vaikea päästä, eivätkä lääkkeet tuo kaikille toivottua tehoa. Täsmälääkkeitä eli triptaaneja käyttää vain joka kymmenes migreenipotilas.
Migreeni on geneettinen, aivorungon tumakkeista alkava kohtauksellinen sairaus. Sitä sairastaa jossain elämänvaiheessa arviolta 21 prosenttia naisista ja 7 prosenttia miehistä. Migreeniä aiheuttavat esimerkiksi stressi, vilkkuvat valot ja voimakkaat tuoksut. Sitä voi estää syömällä ja juomalla säännöllisesti sekä liikkumalla ja nukkumalla tarpeeksi.