Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch ja Reuters-uutistoimisto ovat saaneet haltuunsa kirjeitä, jotka todistavat General Dynamic UK -yhtiön työntekijöiden olleen viime helmikuussa asentamassa uusinta mallia olevia radiolaitteistoja Libyan pelätyn Khamis-prikaatin panssarivaunuihin.
Khamis-prikaati oli Muammar Gaddafin armeijan luotto- ja eliittiyksikkö, jota komensi hänen nuorin poikansa Khamis al-Gaddafi. Prikaati oli Gaddafin vahvin nyrkki hänen pyrkiessään kukistamaan kansannousua ja sen uskotaan syyllistyneen lukuisiin ihmisoikeusrikkomuksiin.
Prikaatin päämajasta löytyneisiin papereihin kuuluu General Dynamic UK:n projektipäällikön 25. tammikuuta lähettämä kirje, jossa luetellaan ne ajoneuvot, joihin ryhdytään helmikuussa asentamaan uusia viestintälaitteita. Niitä oli kaikkiaan 22, joukossa venäläisvalmisteisia T-72 -panssarivaunuja.
Hanke oli osa kaikkiaan 83 miljoonan punnan (95 miljoonaa euroa) arvoista sopimusta, jolla oli määrä modernisoida viestintävälineistö 40 panssarivaunuun sekä lisäksi yhteensä 24:ään tykistön- ja ilmatorjuntatykistön yksikköön sekä panssaroituun miehistönkuljetusvaunuun.
Länsiyhtiöt sekä
tavanomaiset epäillyt
Kirje oli siis lähetetty vaiheessa, jolloin Tunisian hallitus oli jo kaatunut, Egyptin hallitus horjui ja merkkejä levottomuuksien leviämisestä myös Libyaan oli jo nähtävissä.
Brittiyhtiö lähetti 12 asentajaa Libyaan hoitamaan tankkien muutostöitä. Yhtiö evakuoi heidät 19. helmikuuta, pian sen jälkeen kun Gaddafin joukot olivat ensimmäistä kertaa verisesti iskeneet kansannousua vastaan.
Britannian hallitus peruutti projektin vientilisenssin 21. helmikuuta.
Human Rights Watchin avustusjohtaja Peter Bouckaert sanoi keskiviikkona brittiläisille tiedotusvälineille, että Libyan eliittiyksiköt pystyivät tulemaan niin vahvoiksi osaltaan juuri länsimaiden asetoimitusten ansiosta.
”Nämä eliittiprikaatit saivat kaikkein uudenaikaisimpia aseita. Olemme dokumentoineet asetoimituksia paitsi tavanomaisilta epäillyiltä, myös länsiyhtiöiltä. Opetus tästä on se, että jos myy aseita diktaattoreille, saa jossain vaiheessa tuntea itsensä todella noloksi”, sanoi Bouckaert.
Britannian hallitus
tuki asekauppoja
General Dynamic UK -yhtiö puolustautuu sillä, että kauppasopimus Libyaan tehtiin vuonna 2008 Britannian silloisen labourhallituksen vahvan suosittelun kera. Yhtiö uskoi edustajansa mukaan ”parantavansa Britannian ja Libyan suhteita sekä lisäävänsä vakautta Pohjois-Afrikan alueella”.
Aiemmin tällä viikolla tuli julki toinen Britannialle kiusallinen paperi. Siinä brittiarmeija kutsui Gaddafin pojat Khamisin ja Saadin seuraamaan Britannian eliittijoukon SAS:n harjoituksia. Tällä hetkellä SAS:n miesten uskotaan olevan mukana etsimässä Gaddafia ja hänen poikiaan.
Paljastukset Libyan arkistoista alkoivat viime viikon lopulla, kun julkisuuteen tuotiin asiakirjoja Yhdysvaltain ja Britannian tiedustelupalvelujen CIA:n ja MI6:n tiedettyä läheisemmästä yhteistyöstä Gaddafin hirmuhallinnon kanssa.