Eduskunnassa näyteltiin syysistuntokauden alkajaisiksi omituinen ja turhakin näytelmä. Ehkä jalkaväkimiinoista käyty keskustelu kertoo sitä, mitä syksyn aikana tuleman pitää. Kummallisinta keskustelussa oli se, että osa kokoomusryhmää ryhtyi vastustamaan hallituksen antamaa yksimielistä esitystä. Jalkaväkimiinoista luopumisesta on ehditty tehdä päätös kahdessakin hallituksessa, joissa kokoomus on ollut molemmissa mukana.
Perussuomalaisten vastustuksessa taas ei ole mitään ihmeteltävää. Osa puolueen edustajistahan ampuu kaikkea mikä liikkuu. Yhtenäinen ei Perussuomalaisten ryhmä tässäkään asiassa ole. Kritiikkiä sai osakseen myös puolueen puheenjohtaja Timo Soini, joka ei ole vastustanut miinasopimusta ainakaan silloin, kun sitä käsiteltiin parlamentaarisessa puolustuspoliittisessa seurantaryhmässä.
Näyttävimmin asiassa kiivaili kuitenkin kokoomuksen tuore vaasalainen kansanedustaja Janne Sankelo. Hyvällä tahdolla hänen hallituksen vastaisia linjanvetoajaan voi pitää kokemattomuutena. Joka tapauksessa nyt olisi kokoomusryhmässä sopiva hetki opettaa aloittelevalle kansanedustajalle hieman politiikan pelisääntöjä. Vai haluaako kokoomusedustaja tosissaan heiluttaa hallitusvenettä?
Päätös luopua jalkaväkimiinoista on merkittävä. Suomi liittyy nyt vihdoin ja viimeinen Ottawan miinasopimukseen. Ennen Suomea Ottawan sopimukseen ehti liittyä 156 valtiota. Euroopan maista enää vain Venäjä on sopimuksen ulkopuolella. Myöskään Kiina ja Yhdysvallat eivät ole sopimukseen sitoutuneet.
Suomi pärjää hyvin ilman jalkaväkimiinoja, jotka sopimuksen mukaisesti on hävitettävä varastoista viimeistään vuonna 2016.