1970-luvulla sosialismin vastaiseen taisteluun perustettu Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on vanhan vihollisen kuoltua käynyt päin hyvinvointivaltiota. Tällä kertaa oikeiston ideologinen ajatushautomo julistaa hyvinvointivaltion kuolleeksi ja tarjoaa tilalle Britannian konservatiivien kehittelemää Big Societyä, suurta yhteiskuntaa.
”Ison-Britannian Big Society -hanke tarjoaa mielenkiintoisen ratkaisumallin, joka kulkee täysin eri suuntaan kuin perinteinen suomalainen malli. On valittava satsaammeko valtiokeskeisyyteen vai yhteisöllisyyteen ja yhteistyöhön”, toteaa EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto keskiviikkona julkaistussa analyysissään Valta yhteisöille.
”Julkinen sektori ei peruskivi”
Haaviston mukaan perinteinen tapa ajatella hyvinvointivaltiota, jossa valtion vastuu ja julkinen sektori kasvavat jatkuvasti, on tullut tiensä päähän.
”Hankkeen vakaumuksena on, että hyvinvointiyhteiskunnan peruskivi ei ole sen julkinen sektori, vaan yhteisöllisyys. Hanke uudistaa julkisia palveluita siirtämällä voimakkaasti päätösvaltaa ja resursseja keskushallinnolta paikallishallinnolle, yhteisöille, yrityksille, julkisen sektorin työntekijöille sekä kansalaisille, eli julkisten palveluiden käyttäjille ja tuottajille”, Haavisto esittelee.
EVAn analyysi väittää, että Suomen on valittava suuntansa. Yksi tie vie kohti keskitetympää hyvinvointivaltiota, jossa julkinen palvelutuotanto yrittää yksin venyä vastaamaan sen eteen tuleviin, yhä vaikeampiin haasteisiin. Toinen tie hajauttaa päätösvaltaa, lisää osallisuutta ja yrittää hyödyntää kansalaisten, yhteisöjen ja yritysten potentiaalin yhteisten ongelmien ratkaisussa.
”Hyväntekeväisyyden kulttuuriin”
Britannian pääministeri David Cameron painotti Big Society-hankkeessa kolmea teemaa puheessaan kesällä 2010. Tarkoitus on luoda hyväntekeväisyyden kulttuuria, päästä eroon rahaa tuhlaavasta ja moraalia heikentävästä byrokratiasta palvelutuotannossa sekä luoda omasta kohtalostaan päättäviä naapurustoja.
Hanketta uusimmassa Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä esittelevä Itä-Suomen yliopiston nuorempi tutkija Jenni Berlin toteaa monien kokevan Big Societyn aikansa eläneeksi haaveeksi maalaiskylästä, jossa kaikki auttavat toisiaan.
”Toisia ärsyttää koko idea siitä, että ensin leikataan julkisia palveluita, sitten nostetaan veroja ja nyt ihmisten pitäisi vielä itse hoitaa paikallisia kouluja ja kirjastoja.”
Koulutkin yrityksille
Berlinin mukaan kriitikot arvioivat John Cameronin haluavan tehdä yhteiskunnalle saman, minkä Margaret Thatcher teki ihmiselle, ensin yksilöistää sen ja sitten alistaa markkinavoimille.
Esimakua tästä onkin saatu Cameronin julkisen sektorin uudistamissuunnitelmasta, jolla kaikki muut palvelut paitsi kansallista turvallisuutta ja oikeuslaitosta koskevat avataan mille tahansa yrityksille avoimilla markkinoilla. Eniten tarjoava yritys voisi lunastaa itselleen niin koulut ja kirjastot kuin terveyspalvelutkin.
”Jos uudistus toteutuu kokonaisuudessaan ja julkinen sektori avataan vapaalle kilpailulle, ei takaisin vanhaan malliin ole palaamista, kun julkinen piiri julkisine palveluineen lakkaa olemasta”, Berlin kirjoittaa.