Perussuomalaisten kannatus on vakiintunut aivan uudelle tasolle voittoisien eduskuntavaalien jälkeen. Taloustutkimuksen kesäkuussa tekemän tutkimuksen mukaan 83,2 prosenttia puoluetta huhtikuussa äänestäneistä äänestäisi sitä uudelleen. Puolueuskollisimpia ovat kokoomuslaiset 85,2 prosentin lukemalla.
Perussuomalaiset on vakiinnuttanut kannatuksensa nopeasti, sillä vuosi sitten heidän puolueuskollisuutensa oli vain 65 prosenttia.
Tutkimuksesta kirjoittaa Taloustutkimus Oy:n tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen uudessa Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.
Huhtivaalien jälkeen Perussuomalaiset on saanut eniten uusia kannattajia kristillisdemokraateista, joita äänestäneistä peräti 12 prosenttia vaihtaisi leiriä. Keskustaa äänestäneistä 5,8 prosenttia vaihtaisi persuihin. SDP:stä siirtymä olisi 5,5 ja Vasemmistoliitosta 4,5 prosenttia.
Vaaleissa nukkuneista lähes 11 prosenttia äänestäisi nyt Perussuomalaisia, Vasemmistoliittoa vain 1,2 prosenttia.
Perussuomalaisen puolue
Tutkimusten perusteella Perussuomalaiset koostuu perussuomalaisista. Tulotasoltaan he ovat tyypillisiä suomalaisia. Puolue kerää ikäryhmittäin ja alueellisesti tarkasteltuna kannatusta muita puolueita tasaisemmin.
Puolue ei myöskään mielikuvansa vastaisesti ole vanhojen jäärien protestikanava. Yli 55-vuotiaiden kannatusta he keräävät toiseksi vähiten vihreiden jälkeen. Alle 35-vuotiaiden keskuudessa Perussuomalaiset on vihreiden jälkeen toiseksi suosituin, tosin vain yhden prosenttiyksikön erolla Vasemmistoliittoon.
Protesti muutosta vastaan
Keväällä Taloustutkimuksen kyselystä ilmeni, että suurin syy kannattaa Perussuomalaisia on halu protestoida nykymenoa vastaan. Tyytymättömyys ja protestihenki olivat muihin puolueisiin verrattuna ylitsepursuavia, Rahkonen kirjoittaa Yhteiskuntapolitiikassa.
Tarkemmin protestia katsottaessa Rahkonen huomasi, että Kari Suomalaisen piirtämä kokoomuslainen kypäräpappi kuvaa osuvasti perussuomalaisten kannattajien arvomaailmaa.
”Halu protestiin ja muutokseen merkitsee itse asiassa sitä, että monien asioiden ei haluta muuttuvan, ja siinä mielessä perussuomalaiset on konservatiivinen puolue”, kirjoittaa Rahkonen.
Hänen mukaansa perussuomalaiset ja kokoomuksen konservatiivisiipi ovat arvomaailmaltaan hyvin lähellä toisiaan.
”Monia perussuomalaisia ja vanhakokoomuslaisia yhdistää kielteinen suhtautuminen ulkomaalaisiin, luonnon- ja ympäristönsuojeluun, kehitysapuun, sukupuolivähemmistöihin ja vasemmistolaisuuteen.”
Liian rahvaanomainen kokoomuslaisille
Kokoomuksesta ei kuitenkaan ole mainittavaa imua perussuomalaisuuteen. Rahkonen arvelee tämän johtuvan siitä, etteivät kokoomuslaiset voi kuvitellakaan äänestävänsä niin rahvaanomaista puoluetta samankaltaisesta arvomaailmasta huolimatta.
Juho Rahkosen mukaan perussuomalaisten kannatuksessa ei voi myöskään aliarvioida nostalgiaa. Kaihotaan menneitä vuosikymmeniä, jolloin maailma oli selkeämpi ja yksinkertaisempi, hyvinvointivaltiota vasta rakennettiin eikä globalisaatio merkinnyt tehtaiden sulkemisia ja liberaalien aatteiden uimista Suomeen.