Viime viikolla kävi ilmi, että hallitus aikoo työministeriön esityksestä heikentää vuorotteluvapaan ehtoja. Esitystä perustellaan sillä, että heikennyksestä on sovittu hallitusneuvotteluissa. Asiasta kuitenkin vielä neuvotellaan ja mahdollista onkin, ettei esitystä anneta.
Hallituksen ohjelmassa todetaan, että vuorotteluvapaan korvaustason laskemisella valtio säästää 7,5 miljoonaa euroa. Sen lisäksi ohjelman mukaan luvataan selvittää vuorotteluvapaajärjestelmän jatkaminen siten, että valtion rahoitusosuus voi vähentyä.
Hallituksen suunnitelmat tulivat kuitenkin yllätyksenä. Vuorotteluvapaa on vasta äskettäin vakinaistettu. Järjestelmästä sovittiin kolmikantaisesti niin sanotussa sosiaalitupossa. Nyt palkansaajien edustajat ovat sitä mieltä, että hallitus on yksipuolisesti, neuvottelematta eri osapuolten kanssa romuttamassa koko järjestelmän.
Vuorotteluvapaan ajalta saatavan päivärahan leikkaus nimittäin merkitsee käytännössä sitä, että muutosten jälkeen vain erityisen hyvätuloisilla on varaa jäädä vuorotteluvapaalle.
Vuorotteluvapaa on varsinkin naisvaltaisilla aloilla ollut yksi merkittävä keino edistää työssäjaksamista ja sitä kautta pitää ihmisiä kauemmin mukana työelämässä. Jos järjestelmä romutetaan, niin monet asiantuntijat uskovat, että se käytännössä lyhentää työuria. Uupuneet ihmiset eivät esimerkiksi hoitoaloilla jaksa eläkeikään ilman hengähdystaukoa. Moni nuori on sitä kautta saanut työkokemusta ja jopa avannut oman työuransa. Kokemukset vuorotteluvapaasta ovat olleet myönteisiä kautta linjan, siksi on omituista, että hyvin toiminut järjestelmä halutaan romuttaa.
Asiaan voidaan vielä vaikuttaa, sillä hallituksen esitystä ei ole tehty. Työministeriö aikoo vielä neuvotella asiasta tällä viikolla, tai ainakin informoida työmarkkinajärjestöjä. Voi ollakin, että esitystä ei anneta. Niin voisi päätellä ainakin siitä, mitä työministeri Lauri Ihalainen (sd.) totesi maanantaina Risto Korhosen kirjan julkistamistilaisuudessa. Ihalaisen mukaan hallituksessa eivät etene sellaiset työelämään liittyvät esitykset, joilla ei ole takanaan kolmikantaneuvottelujen tukea.