Hyvää tulosta tehnyt metsäjätti UPM:n päätös sulkea Myllykosken paperitehdas on kova isku muutoinkin rajun rakennemuutoksen kouriin joutuneessa Kymenlaaksossa. Työpaikka lähtee samalla päätöksellä myös sadoilta saksalaisilta ja ranskalaisilta.
Myllykosken tehtailla työpaikkansa menettää lähes 400 työntekijää ja toimihenkilöä. Seurannaisvaikutuksineen työpaikkoja saattaa kadota saman verran eli noin 650, kuin mihin pyrkii myös pohjoismainen pankkikonserni Nordea. Myös postifirma Itella aikoo antaa potkut vähintäänkin 500 työntekijälleen. Finnairkin ilmoitti saneerausaikeistaan, mutta poispotkittavien määrä varmentuu lähipäivinä. Luvut lienevät samaa luokkaa.
Tuskin irtisanomisilmoitukset tähän jäävät – valitettavasti. Omilla päätöksillään UPM:kin nyt on viemässä maata kohti taantumaa.
Sekä UPM:n että Nordean potkupolitiikassa on kyseenalaisia piirteitä.
UPM osti Myllykosken tehtaan viime syksynä ja nyt se käyttää kylmästi hyväkseen määräävää markkina-asemaansa. Ilmeisesti alun alkaenkaan UPM:n tarkoituksena ei ollut jatkaa ja kehittää Myllykosken tehtaan toimintaa, vaan se ostettiin, jotta toiminta voidaan lopettaa. Kaupanteossa henkilöstön tulevaisuus ei painanut mitään. Tarkoitusperät olivat ihan toiset ja se näkyykin nyt omistajien rahapussin lihomisena: UPM:n pörssikurssi lähti Myllykosken tehtaan lopetusilmoituksen jälkeen selvään nousuun.
Nordea puolestaan aloittaa yt-neuvottelut, vaikka pankilla menee todella hyvin. Nordean osalta onkin syytä tarkkaan tutkia, rikkooko pankki häikäilemättömästi yt-lakia. Nordea vetoaa varautuvansa tulevien vuosien mahdollisiin kustannusten kasvuun. Yt-lain mukaan syyt irtisanomisiin on löydyttävä tämän päivän tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Ay-liittojen on vietävä kiista vaikka oikeuteen, jos Nordea ei suosiolla muutoin peräänny.
UPM:n ja Nordean rajuja saneerauksia yhdistää myös se, että sama mies, Björn Wahlroos, toimii kummankin yhtiön hallituksen puheenjohtajana.
Niin UPM:n kuin Nordeankin työväki tarvitsevat nyt koko palkansaajaliikkeen tuen. Nyt tarvitaan myös hallituksen toimia. Hallitus onkin reagoinut UPM:n ilmoitukseen nopeasti ja luvannut apua työllistämistoimien lisäksi muun muassa korvaavien työpaikkojen synnyttämiseen.