Metsäjätti UPM ilmoitti keskiviikkona lopettavansa viime vuonna ostamansa Myllykosken paperitehtaan tämän vuoden loppuun mennessä. Tehtaan työntekijöille ja koko Myllykoskelle päätös on järkytys, vaikka jotain osattiin aavistella.
– Yllätys oli se, että tämä on totaalinen ja nopea. Kun ensi perjantaina aloitetaan yhteistoimintaneuvottelut, niin tehdas suljetaan vuoden lopussa. Eihän tässä ole mitään järkeä, sanoo pääluottamusmies Timo Byman.
Tehtaalla on 375 työntekijää, mutta todellinen vaikutus on vielä suurempi. Myllykosken taajama perustettiin aikoinaan juuri tehtaan ympärille. Nyt on edessä Kouvolaan kuuluvalla Myllykoskella kovat ajat.
– Kun ottaa huomioon tukitoiminnat, niin tehtaan porttien sisällä on 500 työntekijää. Ja kun kaikki vaikutukset huomioidaan, niin UPM:n päätös merkitsee 1 500 muun työpaikan katoamista. Se on kuolinisku tälle kylällä, sanoo Byman.
Markkinaosuudet myytiin
Myllykosken paperitehdas siirtyi viime syksynä Björnbergin perheeltä UPM:lle ja tuolloin arveltiin yhtiön ostavan vain markkinaosuutta. Päätöstä tehtaan lopettamisesta viivästytettiin, koska ensin oli saatava EU:n kilpailuvirastolta lupa kauppaan. Se saatiin kesällä.
UPM ilmoitti tiistaina lopettavansa Myllykosken ohella pysyvästi Saksassa sijaitsevan Albruckin tehtaan ja useita muita yksiköitä. Henkilöstöä lopettavissa tehtaissa on 1 170.
UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen mukaan päätösten tarkoitus on turvata yhtiön etu ylikapasiteettitilanteessa. Päätetyt toimenpiteet merkitsevät 1,2 miljoonan tonnin aikakausilehtipaperikapasiteettien pysyvää vähentämistä Suomessa, Saksassa ja Ranskassa sekä 110 000 tonnin sanomalehtipaperikapasiteetin sulkemista Saksassa.
UPM:n vaneriliiketoimintaosasto puolestaan ilmoitti aloittavansa yt-neuvottelut 125 toimihenkilön vähentämisestä myynnistä, esikunnista ja kunnossapidossa.
Tukea tarvitaan
UPM:n työntekijät pyrkivät saamaan mahdollisimman laajaa tukea väen uudelleen sijoittamiselle. Tehtaan ikärakenne on lukuisten yt-neuvottelujen jälkeen varsin nuorta, valtaosa 30-50 vuotiaita, joten eläkeratkaisut eivät ole mahdollisia.
UPM ilmoitti harkitsevansa mahdollisuuksia Työssä työhön -ohjelman käynnistämiseen, jos järjestely sujuu yhtiön suunnitelmien mukaisesti.
– Tottakai me yritämme saada kaiken avun. Kajaanissa tuki on 30 miljoonaa ja toki pyrimme samaan, sanoo Byman.
Valtiovalta on osaltaan luvannut tukea työntekijöiden muutosturvaa. Työministeri Lauri Ihalainen vierailee keskiviikkona illalla Myllykoskella. Markkinat puolestaan tervehtivät UPM:n ilmoitusta ilolla. Yhtiön pörssikurssi nousi heti aamulla 7 prosenttia.