Viime päivinä on esitelty osin ristiriitaisiakin lukuja talouden kehityksestä. Uhkaavia lukuja on ryydittänyt useammankin firman ilmoitus yt-neuvottelujen alkamisesta.
Palkansaajien tutkimuslaitos PT esitti oman ennusteensa tiistaina. Se ennustaa talouskasvun hidastuvan hieman syksyn ja alkuvuoden aikana, mutta laitos näkee valoisampien aikojen koittavan kevään myötä. Suurin piirtein samansuuntaisen ennusteen esitteli OP-Pohjola maanantaina. Kasvun elpyminen edellyttää kummankin tutkimuslaitoksen mukaan kuitenkin muun muassa sitä, että tilanne rauhoittuu Euroopan rahamarkkinoilla.
Tutkimuslaitokset ovat sitä mieltä, että nyt ei ole oikea aika ryhtyä leikkaamaan valtion menoja, koska talousnäkymät ovat vain tilapäisesti huonontuneet.
Ennusteet ovat tietysti ennusteita, mutta nyt niitä tarkastellaan tavallistakin suuremmalla mielenkiinnolla. Tiukan tarkastelun taustalla on tietysti se, että hallituksen ohjelma on rakennettu talouskasvun varaan.
Loppuvuoden aikana näköpiirissä oleva notkahdus ei merkitse mitenkään dramaattista käännettä maan talouden kannalta eikä se murenna hallitusohjelman pohjaa. Jos talouskasvu alkaa tosissaan hiipua eikä suunta muutu talvenkaan jälkeen, niin silloin joudutaan ajateltua nopeammalla aikataululla miettimään uusiksi myös hallitusohjelman perusolettamuksia.
Vuoden vaihteen vauhdin hiljenemiseen vaikuttaa PT:n mukaan viennin arvioitua hitaampi kasvu. Se tuntuu ennen muuta paperi- ja osin kemianteollisuudessa sekä metallien jalostuksessa. PT ennustaa nyt hyvässä vauhdissa olevan asuntorakentamisen alkavan hiipua ensi vuonna. Talouskasvun hidastuminen heijastuu myös työllisyyteen.
Inflaatiovauhdin odotetaan hidastuvan ensi vuonna 2,6 prosenttiin tämän hetken 3,6 prosentista. Jos näin käy, niin sillä on myönteisiä vaikutuksia talouteen ja ennen muuta kuluttamiseen.