Vuoden kantaaottavien kirjallisuustapahtuma järjestetään lauantaina 27. elokuuta. Sen teemana on tänä vuonna uudistuva työväenkirjallisuus.
Päivän vieraina Finlaysonin tehdasalueella Väinö Linnan aukiolla ja Työväenmuseo Werstaan tiloissa nähdään ja kuullaan muun muassa runoilija Aulikki Oksasta.
Runon ja esseen yhteiskunnallisuutta pohtivat Claes Andersson ja Ville Hytönen. Tampereella kuullaan myös kirjailija Tuomas Kyröä ja Tuula-Liina Varista.
Vuosi sitten ensimmäisen kerran järjestetty tapahtuma onnistui yli odotusten.
Sarjakuvan saloihin paneudutaan muun muassa Matti Hagelbergin opastuksella. Hagelberg on vuonna 1997 Puupäähattu-palkinnon saanut sarjakuvalegenda. Sarjakuvan livepiirrospisteessä on muitakin ykkösrivin sarjakuvantekijöitä.
– Nyt päätimme paneutua runoon ja sarjakuvaan, jotka eivät ensimmäisenä tule mieleen, kun puhutaan työväenkirjallisuudesta, sanoo kirjallisuuspäivän hankekoordinaattori Paula Hakola.
Hän uskoo, että kirjallisuuspäivän aikana saadaan selvyyttä muun muassa siihen kysymykseen, miten runo tai sarjakuva voivat vaikuttaa. Sarjakuva mielletään yleensä puhtaaksi viihteeksi. Tampereella selviää ehkä sarjakuvan syvempi luonne.
Teltta ulos
Vuosi sitten ensimmäisen kerran järjestetty kirjallisuustapahtuma onnistui yli kaikkien odotusten. Ainut kritiikki, mitä tapahtumasta järjestäjille tuli, koski tilojen ahtautta. Suuri osa yleisöstä jäi pienien salien ulkopuolelle.
Nyt järjestäjät ovatkin ottaneet opikseen ja siirtäneet telttaan Väinö Linnan aukiolle suosituimmiksi arvioimansa tilaisuudet.
– Jos säät vain sallivat, niin tarvittaessa saamme vielä teltasta seinät pois. Nyt kaikki mahtuvat mukaan, Hakola lupaa.
Uudistuva työväenkirjallisuus -teeman tarkoituksena on Hakolan mukaan osoittaa työväenkirjallisuuden elinvoimaisuus, punoa yhteen mennyt ja nykyinen.
Tätä punomista tekee muiden muassa tutkija Milla Peltonen, joka esittää katselmuksen työväenproosan historiaan ja nykypäivään. Suomalaisen sarjakuvan historiaa taas esittelee Ville Hänninen.
Työväenkirjallisuuden uudistajat -paneelissa keskustelevat Tuomas Kyrön ja lisäksi kirjailijat Janne Kuusi ja Jani Saxell. Puhetta johtaa Seppo Puttonen.
Feminismiä
ja työtaisteluita
Tapahtumassa kysytään myös, onko feminististä kirjallisuutta ja miten luokka ja sukupuoli näkyvät kirjallisuudessa. Aiheesta keskustelevat Mikko Lahtisen johdolla Katriina Järvinen, Anna Kontula, Tuula-Liina Varis ja Jiri Nieminen.
Työväenkirjallisuuden päivän ohjelmasta löytyy paljon muutakin ajankohtaista. Vastaanottokeskus-pamfletin kirjoittaja, aikuiskasvatuksen professori Juha Suorannan vieraana on entisiä turvapaikanhakijoita. Kirjassaan Suoranta selvittää, miten turvapaikanhakijoita kohdellaan Suomessa.
Werstaalla puhutaan myös osuuskunnista, Yrjö Kallisesta ja työtaisteluista, joiden järjestämiseen opastaa asiasta kirjan kirjoittanut Kalevi Hölttä.
Telakalla järjestettävällä jatkoklubilla Irwin Goodmanin tuotantoa esittää Matti Johannes Koivu.
Työväenkirjallisuuden päivä järjestetään yhteistyössä Työväenmuseo Werstaan kanssa. Tapahtuman järjestävään työryhmään kuuluu tukijoita, kulttuuriyhdistyksiä ja vapaaehtoisia. Mukana ovat myös Kansan Sivistystyön Liitto ja Työväen Sivistysliitto.
Työväenkirjallisuuden päivä la 27.8. klo 10-18 Tampereella. Vapaa pääsy.