Viikon kysymys
Lauantaina vietetään taas valtakunnallista sienipäivää. Tämän viikon ajan marttojen koulutetut sienineuvojat auttavat erottamaan ruokasienet myrkkysienistä ja kertovat sienten valmistuksesta.
Tunnistavatko suomalaiset hyvin sieniä, Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen?
– Osa tunnistaa valtavan hyvin. Meillä on paljon osaavia ja suorastaan kiihkeästi sienestystä harrastavia. On myös paljon ihmisiä, joille sienet ovat vieraita. Monelle kynnys sienestyksen aloittamiselle on korkea juuri sen vuoksi, että he pelkäävät vahingossa poimivansa myrkyllisiä sieniä. Yleensä ainakin vanhemmat ihmiset tuntevat rouskut, kantarellit ja suppilovahverot. Haperot sen sijaan koetaan aina hankaliksi, oli ikä mikä tahansa.
Mitä sienineuvojalta yleisemmin kysytään?
– Sienten tunnistamisesta. Ihmisiä askarruttaa myös sienten käsittely: Mitkä sienet tarvitsee keittää ja mitkä vain heittää paistinpannulle. Kiinnostusta herättävät myös säilöntätavat kuten sienten kuivaus ja pakastus.
Kuinka kova kysyntä sienineuvonnalla on?
– Asiakkaita piisaa niin paljon, että vuodessa pitäisi olla useampikin valtakunnallinen päivä. Kiinnostus on kuitenkin ihan suoraan verrannollinen sienisatoon. Sieninäyttelyssä kävijöitä riittää, jos sato on hyvä. Pari kertaa päivä on peruttu, kun satoa ei ole tullut. Tänä syksynä näyttää siltä, että sienisadosta on tulossa runsas viime päivien sateiden ansiosta.
Miten voi oppia hyväksi sienestäjäksi?
– Ensinnäkin täytyy innostua asiasta. Alkuun pääsee hyvällä sienikirjalla, jossa on selkeät kuvat.
Voiko vanhoihin sienikirjoihin luottaa?
– Ei voi. Niissä tieto on vanhentunutta. Sienitutkimus on edennyt ja myrkyllisyyskäsitykset ovat muuttuneet.
– Jos ei ole sieniä tuntevaa ystävää, voi käyttää hyödyksi marttojen ja sieniseurojen sieninäyttelyjä ja osallistua sieniretkille, joita järjestävät muun muassa kunnat ja ympäristöjärjestöt.
Mitkä ovat parhaita sieniä aloittelevalle sienestäjälle?
– Helpoimpia ovat tatit, jotka Suomessa ovat kaikki syötäviä. Kantarelli, kangashapero, haaparousku ja suppilovahvero ovat myös hyviä valintoja.
Pitävätkö suosituimmat sienet pintansa vuosi vuodelta?
– Suomalaiset ovat kantarellikansaa. Myös herkkutatti on aina ollut suosittu ja Italiaan vienti on kasvattanut suosiota. Muutama vuosi sitten matsutake eli tuoksuvalmuska hyväksyttiin ruokasieneksi ja nyt sitä pidetään gourmet-sienenä. Haapa- ja kangasrouskun myötä pidämme sienisalaatista. Suppilovahverot löydettiin vasta 70-luvulla.
– Myös syksyn sato vaikuttaa. Jonain syksynä oli äärettömän hyvä mustatorvisienisato. Silloin opittiin tietämään kaikki sen valmistuksesta.