Viimeinen sana
On pakko aloittaa tästä: Ruotsin kruunuprinsessa Victoria odottaa vauvaa. Vauvaa! Mieletöntä. Ruotsi on lehtitietojen mennyt sekaisin ja rojalistit ovat onnellisia, sillä sikiön uskotaan vahvistavan Ruotsin monarkiaa.
Heja!
Nalle hei! Ei työaikaakaan veroteta. Palkkaa verotetaan.
Ruotsin kuninkaallisista tulee eittämättä mieleen Sampon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos, joka on Ruotsin kuninkaan hyvä kaveri.
Wahlroosiin voi aina luottaa. Tasaisin väliajoin tulee mielipiteitä, jotka saavat tavalliset ihmiset raivon valtaan – tai ainakin närkästymään.
Wahlroosin tämän viikon tarkkaan harkittu avaus oli esittää vapaa-aika verolle. Wahlroosin mukaan vapaa-aika on ainoa verottamaton hyödyke. Wahlroos puhui asiasta elinkeinoelämän foorumissa Helsingissä keskiviikkona.
Nalle hei! Ei työaikaakaan veroteta. Palkkaa verotetaan.
Varmasti Nallella on jokin näppärä malli vapaa-ajan verottamiseksi. Hänestä eurooppalainen korkea verotus kuitenkin on pahin talouskasvun este.
Nalle hyvä, eikö verotus lisäänny, jos sitä lisätään?
Wahlroosia varmasti naurattaa se, että ihmiset tarttuvat hänen sutkauksiinsa ja pahoittavat mielensäkin niistä. Täytyy naurattaa, koska häntä on kuvattu ylivertaiseksi, talousguruksi ja satumaisen rikkaaksi. Eihän hänellä pitäisi olla mitään syytä piikitellä meitä keskivertoveronmaksajia.
Wahlroosin juttelut ovat tietysti aina herkullisia. Lähiaikoina hän on ehtinyt todeta, että Kreikan tukijat ovat hulluja ja että kehitysapu on syytä lopettaa, samoin sosiaalietuudet alle 25-vuotiaille. Myös ajatus köyhien ja rikkinäisten perheiden tukemisen lopettamisesta on hänelle läheinen.
Hän on vaatinut lisäksi maataloustukiaisten jakamisen lopettamista. Itse hän on netonnut niitä ihan kivasti.
Suomalainen laiskuus on suomalaisen rikkaan pahin vihollinen. Wahlroosin mukaan korkea verotus ajaa vapaalle, koska vapaata ei veroteta. Wahlroosin mielestä ihmisten pitää olla töissä.
Nalle hei, ollaanhan me töissä heti, kun saadaan töitä.
Ideasta tulee helposti mieleen entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.), joka oli muutama vuosi sitten päästetty hiihtämään Rukan laduille. Siellä liikunta lisäsi kansalaisten kannalta vaarallisesti verenkiertoa pääministerin aivoissa ja hän keksi vaatia niin sanottua työuran pidentämistä eli eläkeiän korottamista. Työuraa tuli pidentää alusta ja lopusta.
Kun työttömät ihmettelivät, miten sitä työuraa pidennetään, kun ei ole töitä, keksittiin, että työuraa pitää pidentää alusta, keskeltä ja lopusta. Niin.
Politiikan syksy on alkanut nyt kun valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) julkisti hiukan keskeneräisenä Suomen ja Kreikan vakuussopimuksen.
Sisäpoliittista peliä, hölmöläisten maton jatkamista, temppu. Näin on sitä kuvattiin oppositiosta.
Sopimuksessa Kreikka tallettaa rahaa Suomeen vakuudeksi Suomen Kreikalle myöntämää tukea vastaan. Talletus sijoitetaan ja aikanaan Kreikka saa sen takaisin korkojen kera, jos onnistuu huolehtimaan sitoumuksistaan eli maksamaan velkansa.
Oppositiojohtaja Mari Kiviniemi (kesk.) kiirehti voittamaan toisen oppositiojohtajan, perussuomalaisten Timo Soinin lentävien tyhjyyksien laukomisessa ja leimasi sopimuksen hölmöläisen hommaksi. Soini oli asiallinen ja varovaisempi, vaikka epäili hallituksen junailemaa kuviota.
Opposition pitää tietysti etsiä viat hallituksen toimista. Hassua onkin se, että koko kesän piilossa ja hukassa ollut keskusta kiirehti nyt käytännössä teilaamaan tukijärjestelyn, jota piti välttämättömänä vielä ennen vaaleja. Niin se kannatus saadaan putoamaan entisestään.
Kuten Vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie sanoi Kansan Uutisten verkkolehdessä, kenellekään ei pitänyt tulla yllätyksenä se, että Suomi vaatii vakuuksia. Asia on näet linjattu hallitusohjelmassa.
Ja tuskin Urpilainenkaan kiirehti keskeneräistä sopimusta julkistamaan ilman, että hänellä olisi tarkkaa tietoa siitä, että se saadaan valmiiksi ja voimaan. Jos hän niin teki, se oli tyhmä temppu.
Vielä yksi asia Wahlroosin puheista. Hän puuttui tällä kertaa myös niin sanottuun downshiftaamiseen ja degrowth-ajatteluun eli kohtuullistamisen.
Hän kutsui sitä nykyajan kommunismiksi. Hän myös sanoi tuntevansa näitä ihmisiä ja että he ovat usein alkoholisoituneita.
Tähän ei voi kommentoida mitään. Wahlroos sai viimeisen sanan.