Kirjailija- ja taiteilijajärjestö Kiila on erittäin huolestunut sananvapauden kehityksestä Venäjällä. Tiedotteessaan järjestö toteaa viime aikoina naapurimaassa nähdyn niin hyökkäyksiä rockmuusikkoja kohtaan kuin virallisia sensuurivaatimuksiakin.
Viimeksi tässä kuussa Venäjän sisäministeri Rashid Nurgalijev vaati internetin valvontaa, koska hänestä nuoret saattavat löytää sieltä ”yksipuolisia” ideoita. Maassa on arviolta 53 miljoonaa internetin käyttäjää ja verkossa saa vielä arvostella vallanpitäjiä.
Moni pelkää pääministeri Vladimir Putinin lähipiiriin tavoittelevan internetin tiukkaa valvontaa Kiinan tyyliin.
Troitski arvostelusta oikeuteen
Kulttuurivaikuttaja ja rockkriitikko Artemi Troitski on haastettu oikeuteen hänen sanottuaan televisio-ohjelmassa Kreml-myönteisen Agata Kristi -bändin solistia Vadim Somoylovia presidentinhallinnon johtajan Vladislav Surkovin ”treenatuksi puudeliksi”. Troitskia uhkaa jopa kahden vuoden vankeus sekä miljoonan ruplan korvausvaateet.
Troitski on viime aikoina arvostellut poliittisen eliitin ja bisnesmaailman yhteyksiä, korruptiota ja autoritarismia sekä ottanut kantaa ympäristökysymyksiin. Hän ja legendaarisen DDT -bändin solisti Juri Ševtšuk ovat ottaneet näkyvästi osaa opposition mielenilmauksiin, kuten ilmaisunvapautta ajaviin Artikla 31 -mielenosoituksiin.
Joka kuukauden 31. päivänä järjestettävä Artikla 31 saa nimensä Venäjän perustuslain 31. artiklasta, joka takaa kokoontumisvapauden.
Valtiollinen medianvalvontaelin
Kiila tuomitsee myös elokuvaohjaaja elokuvaohjaaja Nikita Mihalkovin johtaman kulttuurivaikuttajien ryhmän vetoomuksen perustaa Venäjälle valtiollinen valvontaelin, jonka tehtävänä olisi median ohjaaminen oikeanlaiseen moraaliin. Mukana ohjauksessa olisi vahvasti Venäjän ortodoksikirkko.
Oscarilla palkitun Mihalkovin mielestä Venäjälle vyöryy television, internetin ja elokuvien kautta vieraita arvoja, jotka vahingoittavat yhteiskuntaa.
Tuoreessa muistissa on turvallisuuspalvelu FSB:n aloite, joka olisi halunnut kieltää venäläisiltä Skypen, Hotmailin ja Gmailin käytön kansallisen turvallisuuden takaamiseksi.
– Modernissa yhteiskunnassa taiteen tai journalismin asettaminen valvonnan alle valtiollisin, uskonnollisin tai muin perustein on täysin kestämätöntä, Kiilasta todetaan.