Kansainvälisen talouden näkymät ovat heikentyneet rajusti. Pahinta on, että maailmantalous uhkaa ajautua taantumaan keskeisten poliittisten päätöksentekijöiden vyönkiristyspolitiikan vauhdittamana.
Yhdysvalloissa oleellinen syy talouden elpymisen pysähtymiseen on elvytystoimista luopuminen ja menoleikkausten aloittaminen. Työntekijöitä vähennetään keskushallinnossa ja osavaltioissa. Heikot työllisyysnäkymät vähentävät velkaisten kotitalouksien kulutushaluja ja –mahdollisuuksia.
Uusien elvytyssatsausten asemasta presidentti Obama teki valtion velkakaton nostosta republikaanien kanssa kompromissin, johon sisällytetyt menoleikkaukset saattavat heikentää Yhdysvaltojen talouden kehitysnäkymiä paitsi lyhyellä myös pidemmällä aikavälillä.
Keskuspankkien harjoittama matalan koron politiikka ei riitä estämään taantuman tuloa.
Nykytilannetta Yhdysvalloissa on verrattu 1930-luvun lopun tapahtumiin. Kun presidentti Roosevelt lopetti vuonna 1937 ennenaikaisesti elvytyspolitiikan, Yhdysvaltojen talous ajautui uudestaan taantumaan. Nyt asetelmat ovat samankaltaiset.
Eurooppa on pulassa talous- ja rahaliiton (EMU) takia. Kun euromaiden poliittiset johtajat sopivat heinäkuussa uudesta Kreikka-paketista, he korostivat tarvetta julkisen talouden pikaiseen tasapainottamiseen paitsi Kreikassa, Portugalissa ja Irlannissa myös muissa euromaissa, esimerkiksi Saksassa. Siksi Euroopassa viime aikoina harjoitettu vyönkiristyspolitiikka saattaa lähiaikoina saada vielä uutta vauhtia.
Sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa vyönkiristyspolitiikan harjoittamista on pidetty välttämättömänä. Tämä on suunnilleen sama asia kuin pitää kansainvälisen talouden taantuman tuloa välttämättömänä. Keskuspankkien harjoittama matalan koron politiikka ei riitä estämään taantuman tuloa.
Keskeisissä maissa – Yhdysvalloissa, Saksassa, Japanissa ja Isossa-Britanniassa – tulisikin välittömästi luopua vyönkiristyspolitiikasta vähintään parin vuoden ajaksi. Päätöksentekijät eivät näissä maissa voi luottaa siihen, että taloudet elpyvät viennin avulla. Eihän ole olemassa maita, jotka vauhdittaisivat vientiä. Esimerkiksi Kiinasta ei vielä ole maailmantalouden veturiksi, ja sielläkin talousnäkymät ovat viime aikoina heikentyneet.
Jos euroalue joutuu taantumaan, EMUn kriisi pahenee entisestään. Viimeistään tuolloin Italiaa ja Espanjaa odottaisi Kreikan, Portugalin ja Irlannin kohtalo.
Euroopassa taantumassa ei olekaan kysymys ainoastaan suhdanteista vaan koko EMU-rakennelman pystyssä pysymisestä.
Kirjoittaja on erikoistutkija Palkansaajien tutkimuslaitoksessa.