– Työhallinto voisi nostaa omaa moraaliaan ja valvoa, minkä tasoisia ilmoituksia se päästää sivuilleen, Palvelualan ammattiliitto PAMin toinen puheenjohtaja Kaarlo Julkunen sanoo.
Etelä-Helsingissä asuvalle kolmilapsiselle perheelle haetaan kotiapulaista 1 450 euron kuukausipalkalla. Kotiapulaiselta vaaditaan vähintään vuoden työkokemusta ja hyvää kielitaitoa englannin, espanjan tai ruotsin kielissä. Tarkoitus on, että lapset oppivat useita kieliä kotiapulaiselta. Lapsista vanhin on 2,5-vuotias ja nuoremmat heinäkuussa syntyneet keskoskaksoset (1,6 kiloa), jotka kotiutuvat syyskuussa.
Lisäksi kotiapulaisen tehtäviin kuuluu lasten- ja kodinhoitoa ja ”muut vastaavanlaiset työt”.
Korkeakoulututkinto tarpeen
Hakijalta edellytetään myös alempaa korkeakoulututkintoa ja sitä, että hän on työskennellyt vastaavanlaisissa tehtävissä aiemmin ulkomailla. Tämä määritellään välttämättömäksi edellytykseksi. Paikkaa hakevan on toimitettava työnantajalle työtodistukset kolmelta tuoreimmalta työnantajaltaan.
Kotiapulaisen tulee lisäksi olla valmis työskentelemään kesämökillä.
Kotiapulaiselle tarjotaan 40 tunnin työviikkoa ja toistaiseksi voimassa olevaa työsuhdetta. Ilmoituksessa mainitaan vielä, että se ei ole au pair -työ.
Kielten opettajaa kotiapulaisen ehdoilla?
PAMin Julkunen päättelee ilmoituksen vaatimusten viittaavan siihen, että kotiapulaisen sijaan tehtävään haetaan kielten kotiopettajaa.
– Minusta tämä on pila. Siinä aliarvioidaan työntekijöitä.
– Näin kokonaisvaltaiseen työhön tuo palkka on naurettava.
Julkunen ei lähde arvioimaan, mikä olisi sopiva palkka, mutta ihmettelee ilmoitusta.
– Tuollainenhan on ihmisten kiusaamista, mutta kuvaa hyvin sitä, miten ensimmäistä työntekijää palkkaavat työnantajat usein suhtautuvat ihmisiin, ihan miten sattuu. Koneisiinkin paneudutaan vakavammin.
Hän muistuttaa vielä, että useimmissa työehtosopimuksissa vaaditaan maksettavan esimerkiksi päivärahat, jos halutaan, että työntekijä vaihtelee työkohdetta.
Harmaata aluetta ammattiliitoissa
Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n neuvottelujohtaja Juha Jäske toteaa, että kodeissa työskentelevät opettajat ovat työehtosopimusten ulkopuolella.
– Jos joku haluaa kotiin kielten opettajan, sitä varten ei löydy yhtään työehtosopimusta tästä maasta.
– Se johtuu siitä, että työnantajapuoli ei ole järjestäytynyt eivätkä usein yksityisopettajatkaan. Yksityishenkilön kanssa työehtosopimusta ei voi tehdä.Jäädään työsopimusten varaan.
Työehtosopimus määrittää alakohtaisesti työehdot, kuten palkan, lomat ja muut edut. Se on alalla yleissitova.
OAJ:ssä yksityisopetus tulee vastaan yleensä sellaisten yritysten kohdalla, jotka antavat tukiopetusta tai muuta yksityisopetusta. Niitä on alkanut syntyä.
– Niihin menee töihin OAJ:n jäseniä, mutta niidenkään kanssa emme voi tehdä työehtosopimusta paitsi, jos se tehdään suoraan yrityksen kanssa.
Jäskeen arvion mukaan epäpätevän kielten opettajan palkka kouluissa täydeltä työajalta on parin tonnin luokkaa.
Tukea yhteiskunnalta
Suomessa on perheitä, joissa henkilö opettaa lapsille vieraita kieliä kielikylpynä samalla, kun hoitaa näitä.
– On mielekäs juttu, että töitä löytyy, mutta ihmisiä ei saisi käyttää hyväksi, Jäske sanoo.
Hän muistuttaa, että tällainen työ on työnantajalle myös kotitalousvähennyksen piirissä. Esimerkiksi kahden vanhemman perhe voi saada veroissa vähennystä siihen käytetystä rahasta tällä hetkellä jopa 6 000 euroa vuodessa. Tuore hallitus aikoo pienentää kotitalousvähennyksen määrää.
Kannattavampi etuus lienee kuitenkin yksityisen hoidon tuki, jonka saa palkatessaan lapsille hoitajan kotiin. Helsingissä se on vähimmillään 650,64 euroa kuukaudessa alle 3-vuotiaasta lapsesta.
Erikoisesta työpaikkailmoituksesta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.
Muualla verkossa:
www.mol.fi/paikat/Job.do?lang=fi&jobID=7752983&index=2&anchor=7752983