Erikoistutkija Pekka Sauramon mielestä on kaikki syy olla huolissaan siitä, että koko kansainvälinen talous on vaarassa ajautua taantumaan, ja Eurooppa vielä erityisesti.
Palkansaajien tutkimuslaitoksessa työskentelevä Sauramo sanoo pääministeri Jyrki Kataisen julkisuudessa ( HS 4.8.) käyttämien ilmaisujen kertovan tilanteen vakavuudesta. Katainen puhuu ”äärimmäisestä epävarmuudesta”, ”epävarmuuden kierteestä” ja kuvaa tilannetta ”pelottavaksi”.
– Kataisen äänenpainot ovat jossain suhteessa poikkeukselliset. Niistä puuttui semmoinen hyssyttely, että kyllä me tästä selvitään. Sen sijaan niistä välittyi aito huoli euroalueen talouskehityksen kriisiytymisestä, Sauramo toteaa.
On selvä asia, että Euroopan ongelmat tällä hetkellä johtuvat ihan suoraan talous- ja rahaliitosta.
Sauramo pitäisi jopa yllättävänä, jos käännettä huonompaan ei tapahtuisi kansainvälisessä taloudessa.
– Kaikki merkit viittaavat siihen.
”Tosiaan jotain vikaa”
Euroopalla on Sauramon mukaan omat erityisongelmansa, jotka liittyvät talous- ja rahaliitto Emuun.
– On selvä asia, että Euroopan ongelmat tällä hetkellä johtuvat ihan suoraan talous- ja rahaliitosta. Voi sanoa, että talous- ja rahaliitossa on tosiaan jotain vikaa, jos tämmöistä pääsee syntymään.
Sauramon mielestä on kiinnostavaa nähdä, miten Euroopan poliittinen johto reagoi syntyneeseen kriisiin.
– Ongelma on vaan se, että tässä ei ole kauhean paljon vaihtoehtoehtoja: Joko Emu hajoaa, ainakin osittain tai sitten siitä pyritään oikeasti tekemään liittovaltio, jolla on oma parlamentti, oma hallitus, oma valtionvarainministeriö ja niin pois päin. Nämä ovat ne kaksi isoa vaihtoehtoa.
Sauramon mukaan on käynyt niin, että syntyneen kriisin aikana liittovaltiorakenteita on jo kehitettykin.
– Nyt sitten jää nähtäväksi, kuinka pitkälle tällä linjalla mennään.
Viennin työpaikat vaarassa
Näkymät ovat Sauramon arvion mukaan sillä tavalla huonot, että jokainen ratkaisuvaihtoehto voi pitää sisällään sekä taloudellisen että poliittisen kriisin Euroopassa.
– Asetelmat vaikuttavat siltä, ettei tätä euroalueen talouden kriisiä näillä virityksillä oikein pystytä välttämään.
Jos Eurooppa ajautuu taantumaan, se tarkoittaa Sauramon mukaan sitä, että myös Suomi ajautuu taantumaan. Kuinka paha siitä tulee, sitä on vielä vaikea arvioida.
– Keskeisin vaikutus tulee työllisyyden kautta. Vientisektoreilla töissä olevat tavalliset ihmiset ovat kaikkein suurimmassa vaarassa joutua työttömiksi, mikä tietysti vaikuttaisi oleellisesti heidän asemaansa.
Työpaikkansa säilyttävät asuntovelalliset ovat Sauramon mielestä onnekkaampia siinäkin mielessä, ettei Euroopan keskuspankki sittenkään ole nostamassa korkotasoa.
Jo kesäkuun puolivälissä Sauramo arvioi Viikkolehden kolumnissaan, että ”jos EMU:n purkamista ei pidetä vaihtoehtona, eurooppalaisella poliittisella eliitillä tulisi olla rohkeutta yrittää muodostaa siitä liittovaltio”. Sauramon mielestä ”kaikkien puolueiden, ja erityisesti hallituspuolueiden, tulee kertoa kansalaisille, mitä ne ajattelevat liittovaltio-EMU:sta.”