Vertailussa ovat mukana vain kokoaikaiset työntekijät.
Varsinkin miesten työaika piteni, käy ilmi Euroopan elin- ja työolojen kehittämissäätiön Eurofoundin tutkimuksesta. Miehet työskentelevät kolme tuntia naisia pidempään Virossa, Kreikassa ja Ruotsissa.
Eurooppalaiset tekevät tosiasiallisesti pidempää työviikkoa kuin työehtosopimuksissa on sovittu. Keskimäärin työajaksi sovittiin viime vuonna 38 tuntia viikossa. Se on hieman enemmän kuin aiemmissa sopimuksissa.
Valtaosassa EU-maista työajasta on sovittu työntekijä- ja työnantajapuolen välisin sopimuksin, uusissa jäsenmaissa harvemmin kuin vanhoissa jäsenmaissa.
Uusissa jäsenmaissa sovittua työaikaa noudatettiin tunnollisemmin kuin vanhoissa jäsenmaissa. Ero sovitun ja tosiasiallisen työviikon välillä oli 0,2 tuntia, vanhoissa jäsenmaissa 1,8 tuntia.
Erot uusien ja vanhojen jäsenmaiden työviikkojen tuntimäärissä kutistuivat viime vuonna entisestään. Sovittu viikkotyöaika on uusissa jäsenmaissa keskimäärin kaksi tuntia pidempi kuin vanhoissa jäsenmaissa.
Pisin työviikko Romaniassa
Pisintä työviikkoa tehtiin viime vuonna Romaniassa, 41,3 tuntia viikossa. Yli 40-tuntisia työviikkoja tehdään myös muun muassa Luxembourgissa, Isossa-Britanniassa, Puolassa, Saksassa ja Virossa.
Lyhintä työviikkoa tehdään Suomessa, 37,8 tuntia. Alle 38 tunnin työviikko on muun muassa Ranskassa, Irlannissa, Norjassa ja Tanskassa. Ruotsissa työviikko kesti viime vuonna 38 tuntia.
Alakohtaiset erot ovat kuitenkin suuret. Saksassa on sovittu metallialalle 35 tunnin työviikosta, Suomessa 36,6 tunnista ja Ruotsissa 40 tunnista. Pankkisektorilla työviikoksi on päätetty Portugalissa ja Belgiassa 35 tuntia, Suomessa 37 tuntia, Ruotsissa 38,5 tuntia ja Virossa 40 tuntia.
Keskimäärin 35 lomapäivää
Kun lomapäivät ja kansalliset pyhät lasketaan yhteen, keskimäärin eurooppalainen saa 35 vapaapäivää. Erot maiden välillä ovat suuret.
Eniten palkallisia lomapäiviä on Tanskassa ja Saksassa, 30 päivää kummassakin. Suomessa, Ranskassa ja Hollannissa palkallisia lomapäiviä on keskimäärin 25. Virossa palkallista lomaa on vähiten eli 20 päivää.
Kun kansalliset arkipäiville osuvat pyhät otetaan lomien lisäksi lukuun, saksalaisten ja tanskalaisten vapaat pidentyvät 40 päivään. Suomessa ja Ruotsissa yhteenlasketut vapaat ovat 34 päivää. Virossa vapaita on yhteensä 29 ja Romaniassa 27 päivää.