Rahat ja kunto ovat lopussa, ja perhe ja ystävät huomauttelevat, mutta viina maittaisi yhä. Alkoholin kulutus ryöstäytyy monella loma-aikana käsistä ja paluu arkeen vaatii ryhdistäytymistä.
A-klinikoilla on loman jälkeen ruuhkaa paikka paikoin. Varsinainen ryntäys näkyy syyskuussa AA-ryhmissä.
– Yleensä juomisen määrää voi rajoittaa ennen arkeen paluuta. Suurin osa niistä, joilla ei ole alkoholiriippuvuutta, pystyy tähän. Jos vähentäminen ei onnistu omatoimisesti, kannattaa hakea apua ja lääkitystä terveyskeskuksesta, neuvoo A-klinikan johtava ylilääkäri Pekka Heinilä.
Omaisetkin voivat hänen mukaansa auttaa kaatamalla pullot tyhjiksi ja estää kauppaan menon.
– Päihderiippuvuus on jo pitkällä, jos ihminen ”jemmaa” alkoholijuomia erilaisiin piiloihin. Elimistö ei pysty toimimaan ilman alkoholia. Vieroitusoireet käyvät niin pahoiksi, ettei niistä selviä omin avuin, Heinilä huomauttaa.
Terveyskeskusten ohella isommilla paikkakunnilla apua voi hakea aamupäivisin myös A-klinikoilta. Ne eivät veloita käynnistä lainkaan.
”Tässä taistellaan aikaa vastaan”
Terveyskeskus voi suosittaa päihdeongelmaiselle jatkohoitoa A-klinikalla.
Heinilän mukaan päihderiippuvuudesta voi päästä irti, vaikka ennuste vaikuttaisi huonolta.
– Koskaan ei voi etukäteen tietää, kuinka ihminen onnistuu. Toivottamaltakin vaikuttava asiakas voi raitistua. Tässä kamppaillaan aina ajan kanssa, alkoholismi on tappava sairaus.
Mikäli päihderiippuvuus ei hellitä töiden alkuun mennessä, esimiehen velvollisuus on huomauttaa asiasta. Työtovereiden ja ystävien puuttuminen juomiseen on Heinilän mukaan paikallaan.
– Ongelmasta puhuminen estää ihmistä sairastumasta lopullisesti. Tämä on vakava asia. Sormien läpi katsominen on pahinta mitä päihdeongelmaiselle voi tehdä.
Heinilä huomauttaa, että ihmisen pitäisi olla työkuntoinen, kun tämä palaa loman jälkeen töihin.
– Päihdeongelma ei koske vain päihdeongelmaista, vaan koko työyhteisöä. Se vaikuttaa työpanokseen.
”Kesän sato korjataan syyskuussa”
Puhelinsoitot Anonyymien Alkoholistien AA:n päivystävään puhelimeen ovat lisääntyneet hieman, sillä juomisen katkaiseminen ennen töihin paluuta on vaikeaa.
– Pientä vilkastumista on näkyvissä, mutta varsinainen ruuhka alkaa syyskuussa. Silloin korjataan kesän sato, puhelinpäivystäjä Oiva kertoo.
Moni kesällä alkoholiin sortunut on ottanut yhteyttä AA:han jopa kesken lomamatkan. Viinan takia rahat ovat saattaneet loppua kesken lomareissun, eikä huonossa kunnossa pysty ajamaan kotiin.
– Viiden päivän yhtäjaksoisen juhlinnan katkaiseminen ei ole helppoa, Oiva sanoo.
Hän yritti aikoinaan lopettaa alkoholin juomisen, ensimmäisen kerran 30-vuotiaana. Joitakin taukoja hän onnistui pitämään, mutta eroon viinasta hän pääsi vasta 54-vuotiaana. Hän on ollut raittiina miltei 20 vuotta.
AA:sta haetaan apua useimmiten vasta viime tipassa, kun kaikki asiat ovat sotkussa.
Oiva kertoo, että AA auttaa nimenomaan eroon alkoholista. Talous- ja ihmissuhdeongelmien hoitoon on haettava apua muualta.
– Tänne ei kannata tulla omien vaatimusten tai tarpeiden kanssa. Riitoja ei sovitella, mutta jos haluaa päästä eroon nimenomaan alkoholista, siinä autetaan. Yleensä ne muutkin ongelmat ratkeavat samalla, Oiva huomauttaa.