Nokia teki sen minkä lupasi. Yhtiö kertoi torstaina matkapuhelinyksikkönsä tuloksen romahtamisesta. Puhelinjätin toimitusjohtaja Stephen Elop kertoi lukuja, joista oli jo ennakolta varoitettu.
Nokian liikevaihdon raju, noin yhdentoista prosentin tippuminen muutamassa kuukaudessa ei siksi tullutkaan yllätyksenä. Vaikka liikevaihdosta suli huimat yli miljardia euroa, niin huonomminkin olisi voinut mennä. Osaltaan tulokseen vaikuttivat Nokian Applelta patenteista saadut korvaukset.
Kun niin yhtiö kuin monet analyytikotkin olivat odottaneet vielä pahempaa, niin Nokian ennätysalas tipahtanut pörssikurssi lähtikin lievään nousuun heti tulosjulkistuksen jälkeen.
Suomalaiset piensijoittajat uskovat edelleen Nokiaan, mutta kuinka kauan?
Suomalaiset piensijoittajat uskovat edelleen Nokiaan, mutta kuinka kauan? Toukokuinen tulosvaroitus ja alkukesän kurssiromahdus eivät aiheuttaneet myyntipaniikkia vaan pikemminkin ostoryntäyksen. Jos uskoa kovasti koetellaan, niin loputtomiin piensijoittajienkaan pinna ei veny. Sen tietää varsin hyvin myös Nokia johtaja Elop, joka myönsikin Nokialla olevan isoja haasteita edessään.
Ei Nokia mikään kriisiyhtiö ole – ainakaan vielä, mutta huolestuttavaa myös sen työntekijöidenkin kannalta on, että Nokia puhelimat eivät käy kaupaksi yhtiön toivomalla tavalla. Nokia jää tasaisesti jälkeen kilpailijoistaan. Tässä kyse on kalleimmista tuotteista ja ennen muuta älypuhelimista.
Nokialla ei ole nyt sellaisia puhelinmalleja, joilla se pystyisi tasapäisesti kilpailemaan muiden puhelinjättien kanssa. Siksi kaupan ovi on käynyt odotuksia harvemmin.
Muun muassa yksi pääkilpailijoista eli Apple on myynyt iPhon-puhelintaan kevään aikana enemmän koskaan aiemmin. Apple on jo ohittanut Nokian älypuhelinten valmistuksessa. Kun Nokiat kalliit puhelimet eivät mene kaupaksi, sen on laskettava hintoja. Volyymien tippumisen lisäksi sekin näkyy nyt tuloksessa.
Nokian kannalta huolestuttavaa on myös se, että yhtiö menettää koko ajan myyntiään tähänastisilla päämarkkina-alueillaan eli Kiinassa ja Euroopassa. Kiinassa myynti on tipahtanut vuoden takaisesta peräti 41 prosenttia.
Nokialle onkin nyt kova kiire saada markkinoille sellainen puhelin, jonka ne, joilla on siihen varaa, haluavat myös ostaa. Yhtiöllä ei ole varaa epäonnistua kehitteillä olevan Windows-puhelimensa kanssa. Jos Nokia siinä epäonnistuu, niin tulevaisuuden vaihtoehdot vähenevät ehkä jopa dramaattisesti.