Kuvataiteilija-kirjailija Hannu Väisänen (s.1951) jatkaa isäsuhteensa ja isänsä syvimmän olemuksen tutkistelua ja etsintää Lapinlahden taidemuseossa esillä olevassa näyttelyssä ”Isän kuvat.”
Teokset ovat suurelta osin valmistuneet tänä vuonna. Näyttelyn kuvat jatkavat hänen kirjatrilogiaansa Vanikan palat, Toiset kengät sekä Kuperat ja koverat. Väisänen palkittiin kirjallisuuden Finlandialla 2007 romaanistaan Toiset kengät.
Hannu Väisäsen isä, Heikki Väisänen, syntyi Lapinlahden Nerkoon kylässä 1914 ja kuoli 60-vuotiaana.
Heikki Väisänen muistetaan paikkakunnalla puhe- ja lausuntalahjoistaan, vitsikkyydestään ja taiteellisuudestaan. Hän kävi maamieskoulua, mutta jäi sota-ajan jälkeen palvelemaan armeijaa ja muutti Ouluun.
Kukaan ei ole kuitenkaan profeetta omalla maallaan. Lapsen silmin nähtynä isä saattaa näyttäytyä hyvin erilaisessa valossa kuin vitsaillessaan naapurin miesten kanssa. Pojan todistus isästään yleensä poikkeaa ns. suuren yleisön käsityksistä.
Väisänen pohtii esimerkiksi sitä, mikä oli isän verkkarien oikea sininen sävy? Kysymyksestä on syntynyt useita eri väriversioita.
Teos Voi elämän kevät kuvaa isän hokemaa, jonka hän esitti lapsilleen tilanteen niin vaatiessa. Kyntö ja kylvö on mielikuva isän maamieskouluajoista.
Isän humala on aika karmaiseva kuva siitä, miltä aikuinen mies pienen lapsen näkövinkkelistä näyttää. Saappaat, koppalakki ja kirosanat lentelevät villisti ja vapaasti. Pitkäperjantai oli puolestaan pitkä, koska tekeminen ja toimiminen oli kiellettyä.
Huulipunapuikko muistuttaa aseen hylsyä. Kun sen sisus työntyy esiin, siitä tulee luodin muotoinen. Luoti ja huulipunapuikko, miehen ja naisen tapa valloittaa maailmaa ympärillään!
Leskeksi jäänyt viiden lapsen yksinhuoltaja sotilasmestari Väisänen säilytti vaimovainajansa huulipunat visusti muistonaan. Siitä syntyivät teokset Äidin huulipunat.
Suomalaisen realismin kehdossa, Juhani Ahon ja Pekka Halosen pitäjässä Lapinlahdella Väisäsen työt murtavat realismin rajoja.
Väisäsen näyttelyn lisäksi Lapinlahden taidemuseon pienemmissä tiloissa on esillä näyttely ”Savolaiskotien Venny”, joka esittelee savolaisista yksityiskodeista kerättyjä Juhani Ahon vaimon Venny Soldan-Brofeldtin (1863-1945) teoksia.
Näyttely ”Hiekkalaatikolta diskoon” esittelee Sarjakuva-Finlandian vuonna 2010 voittaneen Petteri Tikkasen (s.1975) sarjakuvia.
Näyttelyt ovat avoinna 25. syyskuuta saakka.