”Homma on siistiytynyt paljon viime vuosista”
Niin sanotulla koppahinnoittelulla kokenut poimija voi päästää hyville ansioille, mutta hitaamman ansiot putoavat entisestään. Tavallisesti koppahinnoittelu koskee tilan kaikkia poimijoita. Kentällä puhutaan niin sanotusta ryhmäurakasta.
Kolmen kilon kopasta maksettiin alkukesästä Itä-Suomen aluehallintoviraston tietojen mukaan 1,40-2 euroa. Hinnat vaihtelevat suuresti. Työsuojelutarkastaja Erkki Savolainen kertoo, että tavallisimmin hinnat muuttuvat muutaman kerran kaudessa, mutta joillakin tiloilla hinta voi vaihtua jopa saman päivän aikana.
Kun yrittäjä perii maksun majoituksesta ja ruoasta, poimijalle ei jää välttämättä paljoa käteen.
– Suurin ongelma on urakkahinnoittelu. Sillä pitäisi päästä normaalia tuntipalkkaa parempiin ansioihin, mutta niin tapahtuu käsittääkseni hyvin harvoin, Puuliiton aluetoimitsija Pentti Hartikainen Joensuusta kertoo.
Hitaita kerääjiä vai syrjintää
– Yrittäjät tietysti perustelevat heikkoa palkkaa sillä, että kerääjä on hidas, Hartikainen kertoo.
Hän on työskennellyt aiemmin työsuojelutarkastajana alueella.
– Mukana on myös ihan selvää ulkomaisten työntekijöiden hyväksikäyttöä. Ulkomaiset poimijat eivät kuulu ammattiliittoon eivätkä tiedä oikeuksiaan, hän sanoo.
– Kyse on syrjinnästä, jos ulkomaisilla teetetään työtä heikommilla ehdoilla kuin suomalaisilla.
Valvonnasta huolimatta epäkohtia on Hartikaisen mukaan vaikea saada kohennettua, sillä äärimmäisen harvoin tällaiset syrjintätapaukset päätyvät oikeuteen.
– Rangaistukset ovat aika mitättömiä. Se on se perusongelma.
Useita tuhansia ulkomaisia
Mansikkatiloilla on töissä useita tuhansia ulkomaalaisia.
Lähetystöt saivat alkuvuodesta ohjeet, että poimijoiden työnantajilta vaaditaan ennakkoselvitys poimijoiden majoituksen, ruokailun ja terveydenhuollon järjestämisestä ennen viisumien myöntämistä. Työnantajan pitää selvittää myös, kuinka kausityöntekijä pääsee taloudellisesti työn alkuun.
Itä-Suomen aluehallintoviraston mukaan valtaosa alueen ulkomaalaisista poimijoista on venäläisiä, toiseksi eniten on tullut väkeä Virosta.
Työsuojelutarkastaja Savolainen sanoo mansikkatilojen olojen parantuneen viime vuosina.
– Yrittäjät ovat huomanneet, että parempi kohtelu tuo hyvät poimijat vuodesta toiseen takaisin töihin. Heidän mukaansa ilman ulkomaisia poimijoita marjat jäisivät maahan.
Osansa on Savolaisen mukaan siinäkin, että marjanpoimijoiden työehdoista löytyy tiivis versio työsuojelun nettisivuilta venäjäksi, viroksi ja englanniksi.
– Venäläiset osaavat vaatia oikeuksiaan, hän kertoo.