Valtiosihteeri Raimo Sailas haukkui hallituksen viime viikolla Porissa, koska uuden hallituksen puolueet ovat sopineet, että yleistä eläkeikää ei koroteta.
Lempiaiheestaan puhunut Sailas on sitä mieltä, että alle 65-vuotiaana työkykyisiä ei saisi päästää pois työelämästä. Samalla hän syyllisti kaikki ne, jotka tänä päivänä vaivoin jaksavat sinnitellä työssä edes 63-vuotiaaksi. Jos Sailaksen sanomisia hieman kärjistää, niin hänen puheistaan saa sen käsityksen, että näiden ihmisten käsissä on Suomen tulevaisuus ja paljon puhutun kestävyysvajeen paikkaaminen.
Valtiovarainministeriön saapasnahkatornista katsottuna maailma voikin näyttää ihan erilaiselta, kuin mitä se todellisuudessa on. Sailas voisikin nyt kovistella työnantajia ja yritysjohtajia, jotka nimenomaan potkivat ikääntyviä työntekijöitä muun muassa hänen parjaamaansa eläkeputkeen. Kun yritys saneeraa, niin ei siinä auta Sailaksen komentelu tai palkansaajan oma tahto.
Tuoretta tutkimustietoa tästä tarjosi ammattiliitto Pro, joka julkisti maanantaina ennakkotietoa teettämästään selvityksestä.
Ehkä niin Sailaksen kuin muiden virkamiesten olisi syytä tutustua tarkkaan tähän raporttiin, joka kertoo esimerkiksi sen, että joka kymmenettä vastaajaa oli painostettu lähtemään eläkkeelle. Monen osalta uusia korvaavia työtehtäviä ei edes ole yritetty etsiä, vaikka työntekijöillä itsellään olisi ollut haluja jatkaa työelämässä. Ylipäätään työttömäksi joutuvan yli 50-vuotiaan on tämänkin tutkimuksen mukaan vaikea työllistyä.
Jos työnantajien käytännöt ovat tällaisia, niin millä keinolla yksittäinen työntekijä pystytään pitämään työpaikassaan 65-vuotiaaksi asti? Aikooko valtio järjestää tätä varten erityisiä työpaikkoja?