Työterveyshuolto tuntuu puuttuvan noin puolelta työpaikoista, vaikka se kattaakin valtaosan palkansaajista. Ongelmia on pienillä työpaikoilla. Niistä monessa lakisääteistä työterveyshuoltoa ei ole järjestetty.
Suunnittelija Timo Partio Kelasta teki selvityksen, jonka mukaan Kela maksoi vuonna 2008 työterveyshuollon korvauksia 43 600 työnantajalle. Työnantajayrityksiä on eri arvioiden mukaan kuitenkin vähintään 90 000.
Samansuuntaisia tuloksia antoi työeläkeyhtiö Varman yrittäjille tekemä kysely. Sen mukaan 90 prosenttia vastanneista yksinyrittäjistä oli ilman sopimusta, mutta noin puolet työantajayrittäjistäkin oli jättänyt sopimuksen tekemättä.
Etenkin yksinyrittäjät tunsivat heikosti mahdollisuuksia työterveyshuoltosopimuksen tekemiseen ja Kela-korvausten saamiseen. Monet pitävät sopimusta myös kalliina ratkaisuna.
300 000 jää ulkopuolelle
Kelan korvaustietojen mukaan työterveyshuollon piirissä oli kolme vuotta sitten vajaat 1,9 miljoonaa työntekijää, mikä oli 85 prosenttia palkansaajista. Runsaat 300 000 palkansaajaa jäi kuitenkin työterveyshuollon ulkopuolelle.
Partion selvityksen mukaan työntekijöistä 43 prosenttia sai työterveyspalvelut yksityisistä lääkärikeskuksista, runsas neljäsosa terveyskeskuksista ja saman määrä joko omasta tai jonkun toisen työnantajan työterveysasemalta.
Keskimäärin Kela maksoi työterveyshuollon korvauksia 140 euroa työntekijää kohti.
Palvelut tulivat työntekijää kohden selvästi halvimmaksi terveyskeskuksissa. Niissä kustannukset olivat hieman yli 200 euroa työntekijää kohden. Työterveysasemalla kustannukset nousivat 350 euroon ja lääkärikeskuksissa lähes yhtä korkeiksi. Partion mukaan eroa selittää se, että terveyskeskuksissa tehdään enemmän ehkäisevää työterveyshuoltoa, muissa toiminta painottuu kalliimpaan sairaanhoitoon ja muuhun terveydenhoitoon.
Sairaanhoitokäyntejä oli Kelan tilastojen mukaan kaikkiaan 5,2 miljoonaa eli noin 2,8 työterveyshuollon piirissä ollut palkansaajaa kohti.