Valviran runsaan vuoden kestäneen valvontaprojektin aikana paljastui jälleen kerran harmaan talouden laajuus ravintola-alalla. Tutkimusten mukaan harmaan talouden laskennallinen arvo majoitus- ja ravitsemusalalla oli vuonna 2008 noin 400 miljoonaa euroa.
Uuden hallituksen ohjelmassa harmaan talouden torjunta on keskeisellä sijalla. Vaikka pääpaino torjunnassa liittyy viranomaistoimiin, jokainen kansalainen voi omalta osaltaan torjua harmaata taloutta.
Valviran mukaan yksinkertaisimmillaan harmaata taloutta tehdään myymällä ravintolassa asiakkaalle kassalaatikko auki ja jättämällä myyntitapahtuma kirjaamatta kassaan. Asiakkaalle ei anneta kuittia.
Jokainen ravintolassa alkoholia tiskiltä tilannut on huomannut, että setelistään ei saa kuittia, jos sitä ei erikseen pyydä. Tietenkään tämä ei merkitse aina verovilpin yritystä, mutta antaa siihen hyvän mahdollisuuden.
Tämä voidaan välttää yksinkertaisella tavalla. Jokaisesta käteisostoksesta tulee vaatia kuitti. Toinen mahdollisuus on maksaa aina kortilla, jolloin ostotapahtumasta jää merkintä. Tällä yksinkertaisella toimenpiteellä tavallinen ihminen voi omalta osaltaan estää harmaan talouden syntymistä.