Sitä ennen pitää Sastamalan kuitenkin pinnistää Suomen kirjapääkaupungiksi. Tähän etappiin pyritään jo ensi vuonna.
Ideat tuskin loppuvat tähän, sillä uusi kirjakaupunkityöryhmä on juuri saanut tehtäväkseen miettiä laaja-alaisempia kirjaan ja kaupunkikuvaan liittyvä asioita.
Mutta perjantai 1. heinäkuuta oli suuri päivä Sastamalassa. Vuosien uurastuksen tulos Pukstaavi oli valmis. Vanhan kirjallisuuden päivien väki pääsi ensimmäisten joukossa ihastelemaan sekä museota että sille kunnostettua kaunista puutaloa kirjakorttelissa Vammalan keskustassa.
On ymmärrettävä, että kirjan museo on valtakunnallinen asia.
Matala kynnys
Suomalaisen kirjan museota on tutkimussuunnittelija Anna Tuukkasen mukaan rakennettu kahdesta näkökulmasta.
– Kirjaa tarkastellaan sekä esineenä että ilmiönä. Kerronta lähtee siitä, että käydään läpi kirjan kehitystä aina sähkökirjaan asti, esitellään kirjan eri ilmenemismuotoja ja kerrotaan, miten kirjapainotaito on kehittynyt.
Keskeistä museossa on Tuukkasen mukaan se, että kirjaa tarkastellaan ihmisten kautta. Ja koska museo haluaa asiakkaiksi tavallisia ihmisiä, lähtökohtana on populaarisuus. Syvällisempää tietoa kaipaavalle museosta löytyy paljon multimediaa. Kerronta on siis monitasoista.
Museon laajin osio käsittelee kirjan ja yhteiskunnan suhdetta. Sitä tarkastellaan monesta suunnasta, kuten kirja ja koulu, kirja ja kirkko tai kirja ja politiikkaa tai kirja ja koti.
Kirjakokoelmien keräämisen ja kartuttamisen sijaan Pukstaavi haluaa olla uudenlainen, toiminnallinen museo. Tarjontaa on sekä lapsille että aikuiselle.
Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi Pukstaavissa järjestetään teemailtoja, pienimuotoisia teatteriesityksiä, koulutusta, kokouksia ja yritysvieraiden tilaisuuksia.
Internetissä on juuri avattu museon uudet sivut. Pukstaavi.fi-sivuilta löytyy koko näyttelyn esittely ja paljon muuta.
Viisi lisää
Kirjapääkaupungiksi pyrkivä Sastamala haluaa olla näyttävästi mukana myös vuonna 2017, kun Suomi viettää satavuotisjuhliaan. Jotta tämäkin haave toteutuisi, uudella museolla pitää olla nykyistä enemmän henkilökuntaa.
Kirjakaupunkityöryhmän jäsen, kaupunginsihteeri Hannu Nikkilä kertoo päätöksestä fuusioida Sastamalan seudun museo ja kirjan museo Pukstaavi samaan säätiöön. Fuusion uskotaan auttavat Sastamalaa tavoitteessaan saada museotoimintaansa viisi valtionosuushenkilöä lisää.
Tällä hetkellä vakituisia virkoja on kolme. Vasta kahdeksan ihmisen voimin museo pystyy Nikkilän mukaan toimimaan täysipainoisesti.
Henkilöstön palkkaamisen mahdollistavat tuen lisäksi Sastamala toivoo saavansa valtiolta käynnistysrahaa ensi vuonna 200 000 euroa. Asiaa on ajettu maakunnan kansanedustajien kautta.
– Meidän on saatava valtiovalta ymmärtämään, että kirjan museo on valtakunnallinen asia, Nikkilä sanoo.
Kirjahyllyni avaa näyttelyt
Pukstaavin ensimmäisen vaihtuvan näyttelyn, Kirjahyllyni, kautta museo tuntuu korostavan juuri sitä lähestymiskulmaa, jonka se haluaa saada potentiaalisiin museossa kävijöihin.
Näyttelyyn on nimittäin kerätty kertomuksia ja valokuvia yli 100 ihmisen omista kirjahyllyistä. Lopputulos osoittaa, että kirjahyllyissä on paljon muutakin kuin kirjoja.
– Kirjahyllyyn pätee sanonta: millainen koira, sellainen isäntä, sanoo näyttelystä vastaava suunnittelija Minna Honkasalo. Kirjahyllyssä näkyy omistajan elämän historia, ja se juuri tekeekin hyllyistä kiinnostavia.
Erityisen kiinnostavia lienevät näyttelyyn kerätyt julkisuuden henkilöiden tarinat. Kirjahyllyään ovat suostuneet esittelemään muun muassa entinen pääministeri Mari Kiviniemi ja muusikko Paleface sekä pankkialalta Björn Wahlroos.
Kirjahyllyni on samalla museon ensimmäinen nykydokumentointihanke, joka on pääosin toteutettu netissä. Muistitiedon keruu on käynnissä ensi vuoden maaliskuulle asti eli koko näyttelyn ajan. Vastaukset kootaan arkistoon, josta ne mahdollisesti päätyvät myöhemmin tutkimuskäyttöön.
Suomalaisen kirjan museo Pukstaavi, Marttilankatu 12, Sastamala. 1.7.–31.8.: ma–pe klo 10–18 ja la–su klo 10–16.