Viimeinen sana
Nyt on taas se aika vuodesta, jolloin Suomi on lomalla. Ainakin henkisesti, jos ei vielä aivan fyysisesti. Kansakunta on siis off-tilassa. Se on semmoista kellumista pilvihötössä, unenomaista olemista, jota häiritsee vain hiusrajasta hitaasti alas korvan viereen valuva hikipisara. Ei oikein jaksaisi nostaa kättä katkaisemaan kutittavan noron matkaa.
Tästä olotilasta johtuen kaikki silmiin sattuvat uutisetkin tuntuvat nyt hiukkasen vinoilta. Vakaviinkaan aiheisiin ei osaa oikein suhtautua.
Pois päältä kytketty heinähattutyyppi tippui ajat sitten kärryiltä.
Tarkastusviraston ankara kritiikki hätkäytti Tekesissä, kertoi Helsingin Sanomien otsikko viime keskiviikkona. Jutun kuvituksena on kantoja ja metsäntähteitä. Tekes kuulemma puolustautuu ilmoittamalla, että viherohjelmat loivat kymmeniä menestystarinoita.
Lomalainen tappaa verenhimoisen hyttysen säärestään ja jatkaa lukemistaan. Tekes on jakanut runsaan kymmenen vuoden aikana parisataa miljoonaa tukirahaa energia- ja ympäristöhankkeisiin, joiden tuloksiin lasketaan nyt esimerkiksi se, että metsäntähteistä saadaan voimalan kattiloissa sähköä ja lämpöä.
Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan hankkeilla saavutettujen työpaikkojen, viennin ja liikevaihdon määrä jäivät kuitenkin paljon tavoiteltua pienemmiksi.
Pois päältä kytketty heinähattutyyppi tippui ajat sitten kärryiltä. Siellä maassa, muurahaishyökkäystä torjuessaan, hänen mielessään käy kysymys, miksi kantojen poisviennistä aiheutuvan metsäluontokatastrofin toteuttaminen on ylipäänsä pitänyt varmistaa valtavalla tutkimusrahoituksella? Tutkimuksethan sanovat, että metsä kasvaa paremmin kantojen keskellä.
Mutta sitten muurahaisen ilkeämielinen pisto vie huomion.
Rannalla tai konttorissa, läppäri seuraa ihmisen mukana. Sehän on nykyaikaa. Mitä kaikkea läppäri suoltaakaan heti, kun se saa yhteyden ulkomaailmaan!
Facebookissa joku pohtii, pitäisikö meidänkin lapsille olla sukupuolineutraali esikoulu ja sitä kautta peruskoulu. Viestissä on linkki Ylen uutiseen, jossa kerrotaan että Ruotsissa on aloittanut verovaroin toimiva Egalia-esikoulu, jossa pyritään välttämään sukupuoliset stereotypiat. Niinpä hoitajat eivät saa sanoa ”hon” tytöstä eikä ”han” pojasta vaan on käytettävä sukupuoletonta, tähän tarkoitukseen kehitettyä hen-sanaa.
Heh, heh. Ovatpa taas keksineet siellä! Tosin eräs lapsipsykologi pelkää, että sukupuolineutraalius tarkoittaa pahimmillaan miehuuden kuohitsemista. Psykologi oli, oikein arvattu, miespuolinen. Tähän asiaan ei hellesäässä viitsi ottaa kantaa ollenkaan.
Facebookissa, josta on tullut yksi sisäänheittoväylä tiedotusvälineiden verkkosivuille, puhutaan myös EVM:sta. Lomalainen sanoo tietysti EVVK (ei voi vähemmästi kiinnostaa)! Mutta sitten auringon pahasti sokaisemat silmät alkavat kuitenkin laiskasti tavata eteenpäin.
Euroopan vakausmekanismi… kyseessä luxemburgilainen yritys… varallisuus tulee rahaliiton jäseniltä.
Täytyy yrittää vähän skarpata:
”EVM:n myötä EU:ssa tehdään erillissopimus, jotta voidaan perustaa yksi kriisillä mustaa pekkaa pelaava liikepankki lisää. EVM on vapautettu veroista ja muista varallisuuden keräämistä häiritsevistä seikoista, kuten kansainvälisistä sopimuksista, EU:n omista tarkastuselimistä, toiminnan läpinäkyvyydestä jne. Valtiot ja veronmaksajat on sidottu kyseisen lafkan oikkuihin ja viime kädessä veronmaksajat maksavat koko lystin.”
Tämä on varmasti jotain pilaa. Netissä surffailu on tämmöistä. Ei koskaan tiedä, milloin on tiedon lähteillä, milloin huhujen viidakossa.
Napautan menemään EVM-sivut ja törmään Pirkanmaan liittoon, joka onkin ystävällisesti siirtynyt samalla aaltopituudelle lomailijan kanssa. Ovat siellä keksineet uusia hyviä sanontoja Pirkanmaan kunnista. Esimerkiksi Tampereeseen on liitetty sana välkympi! Ruovesi on ikkunaisempi. Nokia on duunarisempi.
Juuri näin, ei mitään stressiä. Laiturilla istuessa ja jalkoja viileässä vedessä huljutellessa voi pohtia näiden sanojen merkitystä. Ja tulla viisaammaksi.