Eduskuntaryhmä erotti Markus Mustajärven ja Jyrki Yrttiahon torstaina, koska nämä äänestivät toistamiseen ryhmän linjan vastaisesti eduskunnassa.
Ryhmä piti raskauttavana sitä, että kyseessä oli hallitus- ja eduskuntatyön kannalta keskeinen äänestys eli hallitusohjelman hyväksyminen tai hylkääminen. Vasemmistoliitto päätti mennä hallitukseen puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa toissa sunnuntaina.
Solidaarisuutta demokraattisille päätöksille
– Tilanne on muutenkin todella ikävä, sillä Vasemmistoliitto poliittisena puolueena haluaa tietenkin mieluummin puhua tavoitteistaan, kuten sosiaaliturvan korotuksista tai opintotuen sitomisesta indeksiin. On ikävää, että joudumme sen sijaan käsittelemään kokouksissa aikuisten ihmisten käyttäytymistä, Lapintie sanoi ryhmäkokouksen jälkeen
Lapintie painotti, että puolue ei ole hajoamassa.
– Ei kyllä yhtään pelota. Nyt haluamme tehdä töitä vaatimustemme eteen, hän sanoi eduskuntaryhmän tiestä hallituspuolueena.
Myös puoluejohtaja, kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki piti valitettavana sitä, että kaksi puolueen kansanedustajaa ei halua tehdä töitä yhdessä puolueen muiden kansanedustajien kanssa.
– Puolueeseen ja varsinkin vasemmistolaiseen politiikkaan kuuluu kritiikki ja sitä saa olla jatkossakin. Mutta kun näin keskeisessä asiassa kuin yhdessä hyväksytyn hallitusohjelman kohdalla esittää hylkäämistä, se osoittaa, ettei halua toimia yhdessä ja haluaa lähteä muualle, Arhinmäki arvioi.
– Toivoisin, että selkeän enemmistön tekemille päätöksille ollaan solidaarisia. Mutta ei mahda mitään, jos kaikki eivät ole.
Uran vaikeimmat viikot
Kaksikko äänesti aiemmin tänään vastoin eduskuntaryhmän kantaa eli hallitusohjelman hyväksymistä vastaan.
Kun alla olivat viime viikolta pääministeriäänestyksen seurauksena saadut varoitukset, eduskuntaryhmän enemmistö päätti, että erottaminen on ainoa mahdollisuus, jotta ryhmä voi toimia tehokkaasti.
– Ei ketään voi pitää väkisin joukkueessa, jossa ei halua pelata, pitkän linjan kansanedustaja Martti Korhonen sanoi.
Kaksikko kritisoi puolueensa menemistä hallitukseen näyttävästi jo hallitusneuvottelujen aikana ja käveli neuvotteluista ulos.
Erilaiset Eurooppa-näkemykset
Markus Mustajärvi sanoi kokouksen jälkeen, että kansanedustajan työ jatkuu samalla lailla kuin tähän asti. Lisäksi hän totesi, että viime viikot ovat olleet hänen uransa vaikeimmat.
Mahdollisesta paluusta eduskuntaryhmään hän totesi, että näillä näkymin ei voi edes tietää, millainen hallitus Suomessa kohta on.
– Jos eurokriisi tulee tosissaan silmille, se voi heilutella myös poliittisia järjestelmiä monessa maassa, Mustajärvi sanoi.
Myös Lapintie piti Euroopan tilannetta hälyttävänä.
– Totta kai eurokriisi on iso ja vaikea kysymys. Jos sen hoidossa epäonnistutaan, se voi tuhota vaikka koko Euroopan hallitusten toimintamahdollisuudet ja saattaa kansalaiset suuriin taloudellisiin vaikeuksiin. Se juuri onkin pelottavaa ja siksi olemme mukana sorvaamassa asiaan liittyviä päätöksiä.
12 edustajalla jatketaan
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmässä on jatkossa 12 kansanedustajaa. Se säilyy kuitenkin eduskunnan viidenneksi suurimpana puolueena. Vaikka ryhmä pienenee, puolueen kannatuksessa on pientä nousua Ylen torstaina julkistaman puoluekannatuskyselyn mukaan.
Myös erotettu kaksikko aikoo jatkaa puolueen jäseninä. Heidän istumapaikkansa eduskunnan täysistuntosalissa vaihtuvat ja heidän mukanaan Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä menettää kaksi valiokuntapaikkaa, Mustajärven paikan tulevaisuusvaliokunnassa ja Yrttiahon paikan puolustusvaliokunnassa. Myös ryhmäkanslian toiminta vaikeutuu, kun rahat vähenevät kansanedustajien määrän vähetessä.