Perun presidentinvaalien voittaja, heinäkuussa virkaan astuva vasemmiston Ollanta Humala tapasi kollegansa Ecuadorin presidentti Rafael Correan sekä Etelä-Amerikan valtioiden liiton Unasurin pääsihteerin Emma María Mejían valtiovierailulla naapurimaassa Ecuadorissa tiistaina.
Maan pääkaupungin Quiton kadut sekä presidentinpalatsin Carondeletin edusta täyttyivät Humalan ja Correan kannattajista. Ecuadorissa myös asuu yli 30 000 perulaista, joista monet saapuivat tervehtimään vasta valittua presidenttiään.
”Etelä-Amerikka ei köyhä,
vaan epätasa-arvoinen”
– Tuntuu kuin olisin tullut kotiin. Tämä todella lämmin vastaanotto osoittaa, ettei maillamme ole vain yhteistä historiaa, vaan myös tulevaisuus yhdessä, aloitti edellisenä päivänä 49 vuotta täyttänyt tuleva presidentti Humala lehdistötilaisuuden.
Humalan valinta aiheuttaa suunnanmuutoksen tähän asti yhtenä mantereen uusliberaaleimpana maana – Kolumbian ja Chilen ohella – tunnetussa Perussa.
Humala kommentoi tulevan hallintonsa politiikkaa korostaen haluaan panostaa alueelliseen yhteistyöhön. Yksi kanava tähän on vahvistaa Etelä-Amerikan valtioiden liittoa Unasuria.
Unasur on myös foorumi, jossa toimitaan yli ideologisten blokkien, korosti Humala. Unasurin pääsihteerinä toimii tällä hetkellä kolumbialainen Mejía ja järjestön päämaja sijaitsee Ecuadorin Quitossa.
– Latinalaisen Amerikan tärkein tehtävä on jättää kolonialismi taakseen ja luoda oma tiensä, korosti nationalistista politiikkaa ajava Humala.
– Mantereemme on luonnonvaroiltaan rikas ja meillä on valtavat sisämarkkinat. Kuitenkin rikkauksien jakamisen suhteen olemme maailman epätasa-arvoisimpia. Mantereemme ei ole köyhä, vaan epätasa-arvoinen.
Vaalien alla Humala otti selvästi etäisyyttä Venezuelan, Bolivian ja Ecuadorin muodostamaan vasemmistoblokkiin, mutta nyt lehdistötilaisuudessa kysyttäessä hän kiitteli avoimesti kyseisten maiden ottamaa tietä ”kohti mantereen itsenäisyyttä ja integraatiota”.
”Lehdistö ei enää
valitse presidenttiä”
Perulaiset toimittajat kysyivät hanakasti Humalan suhteesta lehdistöön ja sananvapauteen. Kysymys on ajankohtainen Ecuadorissakin, jossa presidentti Correan vasemmistolainen hallitus on jatkuvassa konfliktitilassa maan hallitsevien mediakonsernien kanssa.
Ecuadorissa ei ole mediaa säätelevää lakia, mutta toukokuisen kansanäänestyksen myötä sellainen maahan tulee. Kyseinen laki tulee myös rajoittamaan mediakonsernien omistussuhteita muuhun kuin media-alan liiketoimintaan intressiristiriitojen välttämiseksi. Maan oikeiston taholta säätely on pyritty tulkitsemaan sananvapauden heikentämiseksi.
– Kysymys sananvapaudesta on käännetty päälaelleen. Medialain idea on nimenomaan turvata mahdollisimman monen äänen pääsy kuuluville ehkäisemällä monopoliasemia, sanoi presidentti Correa.
– Perun vaalit osoittivat, ettei lehdistö enää valitse presidenttiä. Lehdistö voi tehdä vahinkoa, mutta ei enää valita presidenttiä, kommentoi Humala viitaten presidentinvaalien alla oikeistomedian taholta häntä vastaan käytyyn lokakampanjaan.
Humala aloitti valintansa jälkeen Brasiliasta Etelä-Amerikan kierroksen, jolla hän tapaa tulevia kollegoitaan. Siellä hän tapasi presidentti Dilma Rousseffin ja entisen presidentin Lula da Silvan.
Kiertue jatkui Chileen, Uruguayhyn, Argentiinaan, Paraguayhyn ja Boliviaan. Ecuadorista Humala suuntasi Kolumbiaan ja Venezuelaan. Asialistalla ovat maiden väliset suhteet ja Perun politiikan suunnanmuutos.
Humala astuu virkaansa heinäkuun 28. päivänä.