Vasemmistoliitto korosti hallituksen lupaamaa panosta köyhyyden poistamiseen tiistaina, kun eduskunta käsitteli uutta hallitusohjelmaa täysistunnossaan.
– Hallitus katkaisee köyhtymisen kierteen korottamalla työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa sadalla eurolla, vasemmiston ryhmäpuhuja Annika Lapintie sanoi.
Hän luetteli myös asumistuen muutokset, kunnallisverotuksen perusvähennyksen ja työtulovähennyksen ja sai kokoon vajaan 480 miljoonan euron paketin. Lisäksi toimeentulotuen perusosaa parannetaan.
– Me vasemmistossa pidämme tätä merkittävänä tekona. Turhaan ei puolueen puheenjohtaja ole todennut, ettei tällaista ole hänen elinaikanaan aiemmin tehty, Lapintie arvioi.
Lapintie piti panoksia merkittävinä tilanteessa, jossa valtion menoja joudutaan pienentämään 2,5 miljardilla eurolla vuodessa.
– Nyt siis panostetaan vaikeana aikana köyhyyden torjuntaan, kun sitä eivät tehneet edelliset hallitukset parempina vuosina.
Pois luukuilla nöyryyttämisestä
Kritiikkiin siitä, että toimeentulotukiasiakkaat menettävät työttömyysturvan nostosta tulevan satasen toimeentulotuestaan, Lapintie totesi, että työmarkkinatuen ja peruspäivärahan nosto on kuitenkin paras tapa poistaa köyhyyttä.
– Työmarkkinatuen pienuus on korkeiden asumiskustannusten ohella tärkein syy ihmisten putoamiseen toimeentulotuelle. Ja toimeentulotuen äärimmäisen tiukka tarveharkinta kiinnittää pahimmillaan sitä saavat pysyvän köyhyyden tuloloukkuun, hän sanoi.
Hän totesi Vasemmistoliiton halunneen tietoisesti panostaa nimenomaan työmarkkinatukeen eikä toimeentulotukeen.
– Tuntuva työmarkkinatuen korotus estää ihmisiä joutumasta toimeentulotuelle ja toimeentulotuen saajista moni pääsee sieltä pois, hän ennusti.
– Samalla se vapauttaa ihmiset kuukausittaisesta tulojensa, menojensa ja varallisuutensa yksityiskohtaisesta selvittämisestä, minkä hakijat kokevat erittäin nöyryyttävänä.
”Jostain rahat täytyy saada”
Vasemmistossa oltiin tyytyväisiä myös verotuksen uudistuksiin, joiden se näkee lisäävän oikeudenmukaisuutta.
Niitä ovat suuria perintöjä koskeva verotuksen korotus, asuntovelan korkovähennystä asteittainen pienentäminen, kotitalousvähennyksen pienentäminen, joista eniten hyötyvät hyvätuloiset.
– Pääomatuloja ei verotuksessa rinnasteta ansiotuloihin, kuten olemme vaatineet, mutta verokantaa nostetaan ja yli 50 000 euron tuloista peritään veroa korkeammalla prosentilla. Tällä muutoksella puututaan verotuksen suureen epäkohtaan, joka on ollut se, että pääomatulot ovat olleet suhteettoman kevyesti verotettuja.
Hän mainitsi myös haittaverot – makeis-, alkoholi–, tupakkaverot– ja ympäristöverot. Perussuomalaisten Timo Soini huusi väliin, että ne ovat rahastusta.
– Niin, rahastustahan tarvitaan, jotta voidaan jakaa tätä kaikkea hyvää. Jostainhan ne rahat täytyy saada, Lapintie vastasi.