Kahden nykyisen ja yhden entisen kansanedustajan vetäytyminen hallitusneuvotteluista ei merkitse sitä, että Vasemmistoliitto olisi pahasti hajalla. Puolueen rivit eivät myöskään ole neuvottelujen viime metreillä alkaneet rakoilla, kuten eläkkeellä olevan politiikan tutkija ja ex-poliitikko Jukka Tarkka Iltalehden verkkolehdessä väittää.
Kansanedustaja Markus Mustajärvi marssi jo aikaa sitten ulos neuvotteluista ja alkuviikosta hanskat tiskiin lyönyt kansanedustaja Jyrki Yrttiaho on suhtautunut alusta alkaen pitkin hampain hallitusneuvotteluihin. Yhdessä taustaryhmässä mukana olleen ex-kansanedustaja Jaakko Laakson tilalle taas vaihdettiin toinen asiantuntija hänen ulkomaanmatkojensa aikaan. Tiettävästi muutkin puolueet ovat vaihtaneet asiantuntijoitaan.
Joissakin tiedotusvälineissä on esitetty, että Vasemmistoliiton neuvottelijoiden keskuudessa olisi ilmennyt ”joukkopako”. Kai kolmea voi oikein hyvällä tahdolla kutsua joukoksikin. Kaikkiaan neuvotteluissa on mukana noin neljäkymmentä vasemmistoliittolaista. Puoliksi totta ”joukkopako”-väite voi toki olla, sillä ainakin ulkoapäin katsottuna kahden kansanedustajan lähdössä neuvotteluissa on pakoreaktion piirteitä.
Itse neuvotteluihin kahden kansanedustajan ”joukkopako” tuskin vaikuttaa kovinkaan paljon. Välitön vaikutus on tosin se, että poislähteneiden omat argumentit jäävät nyt esittämättä. He halusivat jättää vapaaehtoisesti vaikutusmahdollisuutensa käyttämättä.
Vasemmistoliiton neuvottelijat kertovat pyrkivänsä kaikin keinoin ajamaan puolueen tavoitteita. Repeämät, vaatimattomatkin, eivät ainakaan vahvista neuvottelijoiden asemaa.
Puheenjohtaja Paavo Arkinmäkikin korostaa, että puolue ei ole repeytynyt. Alusta alkaen on ollut tiedossa ja se on näkynyt muun muassa eri keskusteluissa, että jäsenistön ja kannattajien keskuudessa on erilaisia mielipiteitä ennen muuta yhteistyöstä kokoomuksen kanssa. Hallitusohjelman sisältöön ennen neuvottelujen päättämistä kenenkään taas on ollut mahdoton ottaa kantaa.
Ennen kuin mielipiteet puolin ja toisin lukitaan, niin olisi hyvä odottaa pari päivää, jotta todella tiedetään, mihin kantaa otetaan. Neuvottelujen käyminen suljettujen verhojen takana on ollut kehno linjavalinta, mutta sen kanssa täytyy nyt loppuaikakin elää.