– Panttivanki on Katainen.
Näin arvioi Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Anne Huotari hallitusneuvotteluja, joita kuusi puoluetta käy jo kymmenettä päivää säätytalolla Helsingissä. Neuvotteluja johtaa huhtikuun eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi nousseen kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen.
Huotari viittaa keskustan puoluesihteerin Timo Laanisen arvioon, jonka mukaan pienet puolueet ovat hallitusneuvotteluissa panttivankeina.
Katainen tarvitsee vasemmistoa
Huotari muistuttaa sille osalle puolueen kenttäväestä, joka huutaa Vasemmistoliiton neuvottelijoita ulos neuvotteluista, että nyt, jos koskaan, on tilaisuus ajaa puolueen tavoitteita hallitusohjelmaan.
– Nyt pitää panna painetta, sillä Katainen tarvitsee hallitukseensa sekä Vasemmistoliiton että vihreät. Hän ei rupea hahmottelemaan vähemmistöhallitusta eikä edes sellaista hallitusta, jonka takana olisi 102 kansanedustajaa, sillä silloin uusien vaalien riski olisi liian suuri, Huotari arvioi.
Vaalit taas merkitsisivät nykyisellä kannatuskehityksellä sitä, että Perussuomalaiset voittaisivat entisestään. Se ei ole Kataisen tavoite.
Oppia Paatelaiselta
Huotari muistuttaa vasemmistolle, jossa jalkapalloa arvostetaan, maajoukkuevalmentaja Miksu Paatelaisenkin painottavan sitä, että tärkeintä on asenne: Jos ei halua voittaa, niin ei voita.
– Haluammeko saavuttaa niitä asioita, joista olemme puhuneet vaalikentillä? ehdokkaana kevään vaaleissa ollut Huotari kysyy vasemmistoväeltä.
– Jos joku on neuvottelutilanteen pankkivanki, se on Katainen. Hänen on pakko selviytyä, muuten hän on luuseri ja SDP:n Jutta Urpilainen ottaa neuvottelujen vetäjän aseman.
Talousasiat ensi vuoteen?
Huotari toivoo jo tasavallan presidentti Tarja Halosen puuttuvan tilanteeseen sen verran, että muistuttaisi Suomen tarvitsevan hallituksen sekä hoitamaan EU-politiikkaa että kotimaan asioiden takia.
– Muuten ensi vuoden budjettia ei saada ikinä kasaan. Jo nyt budjetin valmistelu venyy aiempaa myöhemmäksi uudistetun vaaliaikataulun vuoksi. Sitä ei keretä käsittelemään ennen vuodenvaihdetta, jos hallitusta ei pian saada kasaan.
Katainen on sanonut jo monta kertaa, että neuvotteluihin käytetään aikaa niin paljon kuin tarvitaan. Sunnuntaina hän sanoi, että on varautunut pitkiin neuvotteluihin.
Huotari toteaa, että ajasta ei ole hyötyä, jos peruskysymyksestä eli talouden raameista ei päästä yhteisymmärrykseen.
– On olemassa sellainenkin vaihtoehto, että, katsotaan tilannetta uudelleen vuoden kuluttua kehysneuvottelujen yhteydessä, kun talouden tilanne kerran on nyt näin epävakaa. Vuoden päästä tiedetään enemmän EU:n kriisin kehityksestä ja kotikutoisista muuttujista, kuten Nokian tilanteesta. Kyllä sinne voi sellaisen kirjauksen laittaa.
Oppositioon pienimpänä
Niille vasemmistoliittolaisille, jotka haaveilevat kannatuksen kasvattamisesta oppositiossa, Huotari muistuttaa siitä, että tilanne opposition pienimpänä puolueena ei olisi herkullinen.
– Perussuomalaisilla tai keskustalla ei olisi mitään syytä tukea esimerkiksi välikysymystä, joka tulisi meidän aloitteestamme, emmekä yksin sitä pystyisi tekemään. Meillä ei olisi käytettävissä tärkeintä opposition välinettä, hän sanoo.
Hän toteaa, että tilanne oli eri päättyneellä vaalikaudella. Oppositiossa oli useampi saman kokoluokan puolue ja ne tukivat toisiaan välikysymyksissä.
Huotari arvelee lisäksi, että vasemmisto jäisi tyystin uutispimentoon.
– Mutta siitä kyllä nousisi meteli, jos lähtisimme neuvotteluista kesken. Todettaisiin, että vasemmisto ei näköjään todellakaan halua viedä asioita eteenpäin.
Huotari toivottaa voimia hallitusneuvotteluihin erityisesti Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kuudelle uudelle kansanedustajalle.
– Tämä on heidän tilaisuutensa, joka tosin vaatii hurjasti töitä. Mutta siinä mielessä tilanne on loistava, että meidän uudet edustajat ovat hirveän hyviä.