Kaksi viikkoa sitten Espanjan pääkaupungin Madridin kuuluisalla Puerta del Sol -aukiolla tapahtui kummia. Suuren hallitusta vastustaneen mielenosoituksen jälkeen osa mielenosoittajista jäi rauhallisesti lepäämään aukiolle. Moni pystytti sinne teltan. Käynnistyi Espanjan rauhanomainen kansannousu.
Liike on spontaani, pasifistinen ja erittäin hyvin organisoitu. Se on saanut espanjalaiset ja monet muutkin eurooppalaiset tuekseen. Taustalla on nuorison joukkotyöttömyys, lähes 45 prosenttia alle 25-vuotiaista, sekä hallituksen kyvyttömyys hoitaa tilannetta.
Puerta del Solin aukiolle alkoi tulvia telttoja niin että enempää ei enää mahdu. ”Yes we camp” lukee julisteissa, jotka viittaavat Barack Obaman iskulauseeseen ”Yes we can”.
Hallitukseen kyllästyneet espanjalaiset tuovat nuorille ruokaa, monet tarjoavat jopa rahaa.
Poliisit ovat toistaiseksi tyytyneet tarkkailemaan tilannetta syrjästä puuttumatta leirin elämään. Tilanne ei voi kuitenkaan pysyä ikuisesti näin rauhallisena ja siksi sunnuntaisin telttailijat äänestävät, jatketaanko vielä viikko kuuman auringon alla.
Madridin lisäksi rauhanomainen protestiaalto on levinnyt 80 espanjalaiseen kaupunkiin. Telttailijat ovat ylpeitä saavutuksestaan. Ilman johtajia tai etukäteen nimettyjä pomoja saatiin alle viikossa aikaiseksi täysin toimiva yhteisö Acampo Sol.
Kaikki toimii: lastenhoito, terveydenhuolto, lukutilat, jopa vessat saatiin eräältä liikkeen tukijalta. Hallitukseen kyllästyneet espanjalaiset tuovat nuorille ruokaa, monet tarjoavat jopa rahaa. ”Olemme äänestäneet, että emme ota rahaa”, kertoi eräs jokapäiväisiin äänestyksiin osallistunut telttailija.
Puoli yhdeltä päivittäin pidetään yhteiskokous, josta kuulutetaan kovaäänisellä.
Jotkut ovat ehtineet jopa kasvattaa salaattia ja tomaatteja auringon paahteessa.
Kaikki alkoi twitteristä
ja Islannista
Valmiina on jo twitter-viesti, jos poliisi alkaa tyhjentää aukiota. Nykyinen kapinatiedotus hoituu tietysti twitterin kautta.
Protestiliike perustuu kansalaisdemokratiaan, joka toimii ilman johtajia, ilman selkeää ideologiaa. Kimmokkeena on ollut paitsi arabimaiden vallankumoukset, myös Islannin kansanäänestys.
”Kuten islantilaiset, mekin kieltäydymme maksamasta pankkiirien ja grynderien erehdyksiä”, kertoi eräs Democracia Real -liikkeen edustaja ranskalaiselle Libération-lehdelle.
Kun Espanjassa on vain kaksi suurpuoluetta, maa on umpikujassa. Myös pienille vaihtoehtopuolueille pitää antaa mahdollisuus vaikuttaa, vaaditaan. ”On täysin mahdollista hallita toisin, sen olemme näyttäneet täällä”.
Kaikki vakuuttavat, että liike on täysin spontaani, perinteisillä puolueilla tai ammattiyhdistysliikkeellä ei ole mitään tekemistä sen kanssa.
Kapina käynnistyi Ley Sinde -lakiehdotuksesta, jolla haluttiin rajoittaa internetin käyttöoikeutta. Perinteiset protestikeinot, pitkät kokoukset, lentolehtiset, kaikki kankeat keinot hyllytettiin. Liike on nyt leviämässä muuallekin Eurooppaan. Pariisin historialliselle Bastiljin aukiolle ovat asettuneet ensimmäiset telttailijat.
Tuohtuneiden
kapinajulistus
Espanja oli viime vuosikymmenet talouskasvun luvattu maa. Matkailubisnes kukoisti, kaikilla oli töitä. Aurinkoa hakevia turisteja pohjoisesta riitti, yhä enemmän asuntoja rakennettiin.
Kun hinnat romahtivat ja asuntokauppa hiljeni, moni rakennustyömaa jäi heitteille. Sen voi jokainen turisti nähdä, jos vaivautuu Madridin ja Aurinkorannikon ulkopuolelle.
Rakennusfirma toisensa perään teki konkurssin. Työttömyys kasvoi. Nyt kesken jääneet rakennusprojektit törröttävät ympäri Espanjaa. Pohjoismaalaisetkaan eivät enää investoi entiseen tapaan täpötäyteen rakennetulle Aurinkorannikolle.
Puerta del Sol -aukiolta jo muihinkin maihin leviämässä oleva nuorisokapina sai nimen Los Indignos, tuohtuneet, suuttuneet. Nimi poimittiin keväällä julkaistusta, 93-vuotiaan Stéphane Hesselin kapinakehotuksesta Indignez-vous. 30-sivuinen ranskankielinen vihko on käännetty monille kielille ja sitä on lyhyessä ajassa myyty yli kolme miljoonaa kappaletta kolmen euron hintaan.
Berliinissä syntynyt ja Pariisiin vuonna 1924 muuttanut Hessel osallistui toisen maailmansodan aikana aktiivisesti Ranskan vastarintaliikkeen toimintaan. Nyt hän vertaa nykynuorison kapinan syitä vastarintaliikkeen syntymiseen: molempien taustalla oli suuttuminen.
Ongelmat ovat uudet, mutta tuohtumisen syitä on oma aikakautemme täynnä. Siksi Hessel kehottaa ryhtymään ”rauhanomaiseen kansannousuun”.