Eduskunta kävi tiistaina hallitusneuvottelujen lomassa kiivaan keskustelun Portugalin tukipaketista. Vastustajia hakattiin sanan säilällä niin, että kipinät sinkoilivat. Mitään varsinaisesti uutta keskustelu ei kuitenkaan tuonut esiin. Miljardit vilisivät silmissä ja rintamalinjat ovat pysyneet entisenlaisina. Keskusteluihin tosin toi oman värinsä käynnissä olevat hallitusneuvottelut.
Ehkä ainoa poikkeus aiempiin keskusteluihin oli edellisen hallituksen pääministeripuolue keskustan esiintyminen. Oppositioasema on tuonut keskustan puheisiin nyt myös kriittisiä sävyjä, vaikka puolue ilmaisikin tukensa Portugali-paketille.
Ennen vaaleja voimakkaimmin Portugalin vastikkeetonta tukemista vastustivat niin Vasemmistoliitto kuin Perussuomalaisetkin. Nyt erityisesti perussuomalaiset puheenjohtajansa Timo Soinin johdolla yrittivät kaataa Portugalin tukemisen nimenomaan Vasemmistoliiton niskaan, vaikka puolue on monet kerrat ilmoittanut äänestävänsä keskiviikkona tukia vastaan.
Myös perussuomalaiset joutuivat syytösryöppyyn siitä, että he ovat nostaneet kätensä pystyyn, mutta vastuun omaan pakoiluunsa Perussuomalaisilla ei ollut mitään vastauksia. He eivät pystyneet esittämään myöskään vaihtoehtoista etenemistietä.
Portugalin tukiin ei sijoittajavastuusta sisälly. Sijoittajavastuussahan pankit pannaan kantamaan maksukyvyttömille velallisille lainoista syntyvät luottotappiot.
Vähintään yhtä paljon kuin Portugalin tukeminen keskustelua virittivät EU:n tulevat tukijärjestelyt ja se, onko niissä mukana sijoittajavastuu vai ei. Toistaiseksi sitä ei kukaan tarkkaan tiedä. Yritystä tähän suuntaa on.
Perusperiaate pitää olla, että jokainen maa vastaa veloistaan itse. Muiden ei ilman asianmukaisia vakuuksia pidä ryhtyä velkoja hoitamaan. Tästä on pidettävä kiinni ja ehtoja on tiukennettava tulevissa järjestelyissä. Vasemmistoliiton kansanedustajat korostivat keskustelussa, että vastuullisten maiden piikki ei voi olla jatkuvasti auki.