Kevään eduskuntavaaleista on kulunut kuukausi. Maassa ei kuitenkaan vielä vähään aikaan ole toimivaa hallitusta. Hallitusneuvottelut kestävät nyt totuttua pitempään.
Kun kuusi puoluetta ryhtyy hakemaan yhteisymmärrystä, niin aikaa kuluu. Hallituksen pohja on niin laaja, että mikään puolue ei pysty sanelemaan – ei edes pääministeripuolueena esiintyvä kokoomus.
Jokaisella puolueella on omat kynnysehtonsa, kuten pitää ollakin. Kun enemmistöhallitusta muodostetaan, yksikään puolue ei saa kaikkia vaatimuksiaan läpi edes osittain. Jokaisen puolueen on kuitenkin saatava hallitusohjelmaan oma puumerkkinsä, muuten ei hallitusta synny.
Jokaisen puolueen on saatava hallitusohjelmaan oma puumerkkinsä, muuten ei hallitusta synny.
Julkisuudessa eniten huomiota on saanut se, että demarienkin toivomuksesta Vasemmistoliitto on mukana hallitusneuvotteluissa. Vasemmistoliitto ilmoittaa lähtevänsä tosissaan hallitusneuvotteluihin ajamaan kannattajakuntansa etuja. Vielä ei ole ratkaisu mitään, mutta puolueessa uskotaan, että mitä voimakkaampi tuki puolueen hallitusneuvottelijoilla on takanaan sitä varmemmin syntyy myös myönteisiä tuloksia.
Osa vasemmistoväestä näkee kokoomuksen mörkönä, joka vetää linjaa ja jonka pillin mukaan muut joutuvat tanssimaan. Tilanne on nyt kuitenkin toinen kuin se oli edellisessä keskustan vetämässä hallituksessa, vaikka valtiovarainministeriössä laskelmia laativat edelleen samat virkamiehet.
Kokoomus ei pysty saneluratkaisuihin. Tosin se riippuu hallituskumppaneista ja ennen muuta demareista. Vaikka kokoomus saisi tuekseen sekä RKP:n että kristillisdemokraatit, niin vasemmistopuolueet yhdessä vihreiden kanssa voivat halutessaan muodostaa hallituksen sisällä enemmistön. Vihreät ovat ikään kuin blokkien välissä, mikä nostaa puolueen painoarvoa.
Laaja enemmistöhallitus tosin ajautuu nopeasti kiville, jos joku sen osapuolista pyrkii ratkaisuihin jyräämällä ja erilaisia liittoutumia rakentamalla.
Asioissa, joissa vasemmistolla ja vihreillä on sama näkemys, kokoomus joutuu taipumaan. Perusturvan tason korotus on yksi tällainen asia ja sen takanahan ovat myös kristilliset. Myöskään eläkeikää kuuden puolueen hallitus ei korota.
Viimeisen kuukauden aikana on puhuttu runsaasti takinkääntämisistä. Jos sanaa halutaan käyttää, niin takinkääntöä on harrastettua aina ja vähän joka puolueessa. Poliittinen kielenkäyttö on usein kärjekästä ja myös mustavalkoista. Puheista huolimatta asioista pitää neuvotella ja hakea yhteisesti sovittavia linjauksia. Jos tilanteet muuttuvat ja oma jyrkkä linja johtaa umpikujaan, niin viisas väistyy ja hakee ulospääsytien. Ehkä se on takinkääntöä.
Perussuomalaisista tulee äänekäs oppositio. Tuorein kannatusmittaus osoittaa, että se olisi noussut maan suurimmaksi puolueeksi. Vaalien jälkeen se oli odotettavissa, sillä gallupeissa helposti mennään voittajien puolelle.